POLITIČKI ZEMLJOTRES U SVETU Merkelova rekla NE!

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Tviter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

“Ovo pravo može se ograničiti , ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsednika trajno blokiraju”, saopštio je njen portparol Stefen Zajbert.

On je, pojasnivši stav kacelarke, kazao da oni koji vode društvene mreže imaju veliku odgovornost u smislu da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticajem nasilja.

Kako navodi AP, Merkel smatra da je pođednako važno ne ostati po strani kada se takav sadržaj pojavi i to to tako što će on biti označen, ali je jednako bitno omogućiti slobodu mišljenja i govora.

Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog navodeći kao razlog “rizik od budućeg podsticanja nasilja”, a nakon upada njegovih pristalica u Kapitol.

Fejsbuk je odlučio da nalog odlazećeg prredsednika suspenduje najmanje do 20. januara, kada će njegov naslednik Džo Bajden preuzeti dužnost.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *