Sava Janjić: Crkva nikada neće promeniti stav prema Kosmetu

Očuvanje Kosova i Metohije, našeg naroda i svetinja amenet je koji su nam ostavili naši preci, a posebno blaženopočivši patrijarsi Pavle i Irinej. Ne prihvatanje odricanja od ovih svetolazarevskih prostora, naših svetinja i naroda jedinstven je stav svih episkopa SPC. Tu nikada nije bilo ni najmanje razlike i SPC je na tri poslednja Sabora jasno iznela svoj stav o KiM, o priznanju, podeli itd.

Ovaj stav ne proizilazi iz politčkih motiva već iz našeg duhovnog i narodnog etosa, ne znači poziv na rat ili mržnju jer dovoljno je ovde i zemlje i neba i vode za sve ljude dobre volje. Uostalom, Crkva je osuđivala nasilje 1998-1999te na KiM sa svih strana, posebno zločine protiv civila i kontinuirano je podržavala dijalog sa kosovskim Albancima i međunarodnim predstavnicima, borbu za osnovna prava i slobode svih građana, kao temelj za svako pomirenje i zajednički život.

Ali, naša Crkva je jedinstvena u stavu da bi političko odricanje od KiM kao dela Srbije u bilo kojoj varijanti vodilo nestanku našeg naroda i naših svetinja i da svako ko bi na to pristao, poneo bi preteško istorijsko i moralno breme i sramni žig izdaje. Ovaj stav SPC je poznat i političkim predstavnicima u Srbiji i celom regionu kao i celom našem srpskom narodu, koji ogromnom većinom stoji iza njega.

Oni koji misle da među srpskim episkopima, sveštenstvom, monaštvom i vernicima postoje i najmanja razilaženja oko ovog pitanja duboko se varaju. Oko Kosova i Metohije smo jedinstveni jednako kao oko učenja u Bogu i najvećim tajnama naše Crkve, jer Kosovo predstavlja vidljivi izraz našeg narodnog zaveta Hristu i bez našeg naroda i svetinja na ovom prostoru, posebno, uz ne dao Bog našu saglasnost ili sramno ćutanje, izgubili bismo zauvek svetosavski identitet, koji je naša Crkva vekovima čuvala i koji nas čini onim što jesmo.

Piše: Sava Janjić
Izvor: Slobodaonline.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *