ISTINA O VUČIĆEVOM SILOVANJU: Tekst koji niko ne sme da objavi

Prošlo je već nekoliko meseci kako je izašla iz štampe autorska knjiga “Istina o Vučiću”, beogradskog novinara Predraga Popovića, a ja ne marim što pišem zadocneli lični stav o ovoj hronici koja će, siguran sam, vremenom ući u anale srpske političke istorije od uvođenja višestranačkog sistema od početka poslednje decenije dvadesetog veka do današnjih dana,a siguran sam i najave budućnosti kroz splet događaja koji će nam se svima dogoditi .

Ove redove koje sada ispisujem, nameravao sam da stavim na papir odmah po dolasku ove knjige u ruke čitalaca širom Srbije. Nisam imao hrabrosti za taj čin, dok više puta nisam dobro i pažljivo pročitao knjigu. Nisam se usudio da pišem o delu svog poznanika Predraga Popovića, jednog od najizrazitijih kritičarsko-esejističkih ličnosti srpske savremene publicistike.

Uslov da knjiga kao što je Popovićeva, u današnjoj sumornoj stvarnosti nastane, potrebno je imati znanje ali i hrabrost. Teško je odigrati ulogu najoriginalnijeg tumača i svedoka, dok u isto vreme sa snažnom ubedljivošću opisati političku evoluciju današnjeg diktatora u svom vrhuncu moći ali i ludila.

Sud Predraga Popovića, ne samo kroz ovu knjigu, već i kroz pređašnje angažovanje, po mojim kriterijumima uglavnom je bio vrednosno utemeljen i pravedan. Jakom ali pravičnom kritikom , Predrag Popović stoji na braniku odbrane srpskog novinarstva koga sve manje i ima, a tamo gde Popović stoji duvaju jaki vetrovi, i stalne su vremenske nepogode. On lucidno razmišlja, darovito i strastveno piše o suštinskim problemima srpske političke scene. Nema političara koga je poštedeo u kritici, što mu daje titulu stvarnog nezavisnog novinara.

O knjizi “Istina o Vučiću”, danas mnogi pričaju, mene i neke je obradovala, nekog nervira, ali svi je čitaju. To je bitno! Jako malo sam rekao o ovoj knjizi, drugi su već rekli sve. Možda bih samo dodao, da ova knjiga koju je Popović napisao, imaće još veću vrednost kako godine budu prolazile i stranice knjige dobijale žutu boju.

Vučić je glavna uloga, ali njegov kalup je knap za skoro sve politikante i apologete na srpskoj političkoj sceni. Siguran sam da ceo sastav današnjeg srpskog parlamenta komotno može da zažmuri i Vučićevo ime zameni sa svojim u ovoj maloj enciklopediji moderne srpske političke istorije pod nazivom “Istina o Vučiću”.

Za Popovića se ne bojim, ne može mu vladajaći kartel ništa. Ima taj čovek retku intelektualnu smelost, ali i etičnost u svom peru i sudu. Kritikovaće on još dugo zanosno i samouvereno nervoznog diktatora. Čvrsto verujem, da kada neki novi klinci budu istraživali srpsku političku istoriju, među nekolicinom najznačajnijih kritičara i hroničara našega doba srešće Predraga Popovića.

Izvor: Srbin.info / Dušan Opančić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *