KAKVA KUKAVICA: Vučić plakao pred kamerama i govorio kako se plaši

Srbija je moćna i nezavisna, Srbija je uspešna i poštovana u svetu, ali istovremeno Vučić je uplašen jer smo mali i slabi…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka u Briselu sa Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima da po prvi put ne zna ni šta bih rekao, te da dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati.

„Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou. Nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti“, rekao je Vučić

On je naveo da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su potpisali.

„Ne žele uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Oni su tražili da hitno čuju kad ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Razgovarali smo o nestalim osobama. Pričao sam koliko je važno da otkrijemo mesto gde je sahranjen svaki Albanac, svaki Srbin, svaka Albanka, svaka Srpkinja… Naišlo je na razumevanje Boreljija i Lajčaka, da nam kažu gde se nalazi bilo kakva grobnica, da ćemo odmah da otvorimo. Tražio sam na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo gde sumnjamo da se nalaze ubijeni Srbi. Rekli su da ne može zato što je tu Veljko Odalović na čelu Komisije. A Veljko Odalović je Gering i Gebels valjda. Ja sam rekao da mi više on liči na Gebelsa, nego Odalović“, rekao je Vučić

On je izjavio da je albanska delegacija nazvala incidentima i provakcijama to što Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkavama, jer je to zemljište dato valjda u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

„Bio sam veoma blag. Potpuno odsustvo realnosti, ozbiljnosti, odgovornosti“, dodao je on.

Upitan da li je tačno da je izgovarao uvrede na račun Aljbina Kurtija, on je naveo da nije psovao ni izgovarao uvrede, ali da je oštro odgovorio, kada su upućene uvrede na račun Veljka Odalovića.

„Ne možete da budete realtivno oštri ako vam neko usred priče o nestalim osobama govori o šefu Komisije za nestale osobe Veljku Odaloviću. Znate on je član Miloševićeve partije, on je Gering i Gebels. Naravno, da sam oštro odgovorio“, rekao je Vučić

Predsednik Srbije je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

On je naveo da to što su danas uradili bio je pokušaj da se okonča dijalog.

„Oni su verovali da ćemo mi posle njihovih reči ljutito da napustimo sobu, da izađemo i da se nikada više ne vratimo, jer za to bi bilo bezbroj opravdanja. Naravno da to nismo uradili. Mi smo posvećeni dijalogu. Ovo nije ličilo na dijalog, već iznošenje ličnih političkih stavova. Do kraja jula očekujemo sastanak. U međuvremenu će tehnički tim razgovarati. Ne znam šta više da uradimo“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se ni o čemu nisu složili.

„Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Čovek je došao da kaže ‘došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio nikad. I onda se on detonirao’“, naveo je on.

Vučić je izjavio da su evropski posrednici bili korektni – Borelj i Lajčak.

Kaže da su Albanci predlagali da se umesto ZSo formira nacionalni savet, kakav postoji u Srbiji za nacionalne manjine.

„Uplašen sam više nego što sam bio. Razumem ko upravlja u Prištini i nisam preveliki optimista“, izjavio je Vučić.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem se prvi put sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti počela je u Briselu. Na sastanku učestvuju i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.
„Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija“, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa zvaničnicima EU.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je za Pink da je delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, imala „dobar sastanak“ sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Borelom, koji „razume posvećenost“ Beograda dijalogu.

Sastanak je bio dobar, pokazali smo želju za nastavkom dijaloga, da razgovaramo o pitanjima nesalih osoba, energetici, krupnim pitanjima, rekao je Petković i naglasio da je Borel razumeo ono što srpska strana traži.

Razumeo je našu posvećenost dijalgu i spremnost da idemo u normalizaciju odnosa, rekao je Petković, navodeći kako je Borel najavio da će o ishordu trilateralnog susreta izvestiti i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Vučić je na to rekao da Srbiju interesuje da li će biti pomaka u dijalogu i da je delegacija došla da se dogovara, da se krene u pravcu nromalizacije odnosa i postizanja kompromisnog rešenja, predočio je Petković.

Unija blisko sarađuje sa SAD po pitanju Kosova i to otežava našu poziciju, ali tu smo i borićemo se. Bolje da smo za briselskim stolom, nego da imamo nestabilnost na terenu, zaključio je Petković.

Posle sastanka nije planirana zajednička konferencija za novinare učesnika, već će se Kurti, Vučić i Lajčak odvojeno obratiti medijima.

Borel je u poruci uoči sastanka pozvao Prištinu i Beograd da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, ali i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sastanak su istakli su da je reč o nastavaku procesa započetog još 2011. godine, a ne početak novog dijaloga.

Uoči sastanka predsednik Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog. Poručio je da pred Srbijom nisu laki dani i da situacija nije ružičasta, ali da „nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, i da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost“.

Poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija: Nije bio lak

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da sastanak nije bio lak, ali da je važno da se desio.

„Oba lidera su bila veoma otvorena i iskrena o tome šta žele u dijalogu, to je važno za EU, nema drugog puta napred osim normalizacije odnosa i obojica su posvećena da rade na normalizaciji kroz dijalog“, rekao je Lajčak.

Kako je rekao, proces će biti nastavljen pre kraja jula.

„EU, kao i građani Srbije i Kosova imaju visoka očekivanja od lidera da pređu preko onoga što se dešavalo u prošlosti i gledaju u budućnost, da normalizuju odnose na temeljan način“, rekao je Lajčak.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

„Čovek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: ‘Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo’. Moj odgovor je bio: ‘Nikada!’ Onda se on detonirao…“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je video danas doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

Izvor: Nova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *