VUČIĆ NAPAO BIA: Ponizio ih, OČEKUJE SE STRAŠAN ODGOVOR KOJI ĆE GA POSLATI U PROŠLOST

Direktor BIA, Bratislav Gašić, „prisustvovao je sastanku“ Aleksandra Vučića i direktora ruske Spoljne obaveštajne službe, Sergejea Nariškina. Lepo da je „prisustvovao“. A dal’ se za nešto pitao?

Daleko od toga da je smešno. Predsednik Republike ni po Ustavu, a ni po zakonima nema nikakva ovlašćenja da samostalno predvodi sastanke sa šefovima stranih obaveštajnih službi. Zamislite obrnuto, da se Putin sastao sa Gašićem, a Nariškin vodi zapisnik. Ili da se Bajden sastao sa Nariškinom, a CIA šef Viliam Burns vodi zapisnik.

Groteskno? Ne, nego stanje stvari u Srbiji. Samovlašće jednog čoveka! Raspad ustavno-pravnog poretka. Ne znamo da li su na sastanku razrešili aferu „ruski špijun“, ili su možda iskristalisali navodnu „rusku ulogu“ u prošlogodišnim demonstracijama protiv režima, ali šta god da su radili, „naši“ su to radili suprotno Ustavu i zakonima ove zemlje.

A ni Rusija se nije proslavila, obzirom da je ovim našim protivzakonitim radnjama, sudeći po objavljenim fotografijama, prisustvovala njegova ekselencija ambasador A.B. Harčenko. Dobro, nije ekselencija Harčenko nadležan da štiti ustavno-pravni poredak Srbije, ali mogao je makar da se raspita i bude malo oprezniji. To posebno čudi, jer pre samo nekoliko dana, ministar vojni, Nebojša Stefanović, potpisao je u ime Republike Srbije bilateralni ugovor sa Ujedinjenim Kraljevstvom o zajedničkoj saradnji na, kako su to preneli pojedini mediji, „suzbijanju malignog ruskog uticaja“ u zemljama zapadnog Balkana. Zapravo, tim dešavanjima Republika Srbija se saglasila sa definicijom da „Rusija nastavlja da predstavlja najveću opasnost po evropsku sigurnost“, a da su „Krim i Ukrajina ilegalno okupirani od Rusije“. Njegova ekselencija, ambasador Harčenko, ili je debelo neobavešten, ili ne razume srpski jezik, ili ima jak želudac.

Svedoci smo katastrofalnog urušavanja ugleda, ali i rezultata rada BIA. Tome su doprinele užasne afere koje razaraju službu, od BIA kadra Dijane Hrkalović, preko čuvara „Jovanjice“, do objavljenih navodnih transkripta razgovora mafije, u kojoj se pominje da je direktor BIA na „kazanu“. A ni UEFA nije sedela skrštenih ruku, pa ispituje moguće afere sa kladionicama i eventualnim nameštanjima rezultata utakmica Trajala. Afera „helikopter“ i smrt sedmoro navodno „pijanih“ ljudi, tek će biti detaljno istražena.

Ipak, prvoprozvani za uništenje ugleda i radnih rezultata BIA nije Bratislav Gašić, uprkos nesumnjivoj prošlosti i nedostatku stručnosti, elementima koji ga u startu svake provere diskvalifikuju za bilo koju državnu funkciju. Štaviše, smenjen je sa mesta ministra odbrane, a činjenica da je na čelo BIA došao silom Vođinog samovlašća, a posle „izdržavanja jednoipogodišnje partijske kazne“ izrečene za nedolično ponašanje, govori u prilog tome da Aleksandar Vučić sistematski radi na devastiranju BIA.

Ispada da Bratislav Gašić, „prisustvuje“, na sastancima sa međunarodnim kolegama kao što je onomad Vučić sa gajbom piva „prisustvovao“ sastancima Nikolića i Šešelja. To je teško poniženje kako za samog Gašića, tako i za sve časne ljude i profesionalce kojih u „službi“ verovatno još ima, ali i poniženje Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je članom 5. Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, jedini nadležan za „saradnju sa organima i službama bezbednosti stranih država“.

K tome, formalno-pravno, Gašić je pod kontrolom Vlade Srbije, ona ga postavlja i razrešava i njoj podnosi račune za svoj rad, ili nerad. Veoma je (ne)sporno to da po Zakonu o BIA, član 20, direktor ne može biti član političke stranke, a Gašić jeste član SNS-a, tačnije zamrznuti član, dakle ipak član.

Istini za volju, ni Aleksandar Vučić ne može biti predsednik Srbije, jer obavlja javnu funkciju predsednika stranke, ali u tome i jeste suština samovlašća.

I dok Vučić sa Nariškinom brine svetske brige, Albanci nastavljaju da nekažnjeno makljaju srpsku decu na AP KiM.

A Gašić je „prisutan“…

Piše: Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Izvor: Direktno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *