4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

VUČIĆ PREVARIO LEKARE: Mogu krenuti u štrajk, RAZBILI SU GA OVIM DOKAZIMA

Pojedinim lekarima, koji su dobili posao u Kliničkom centru Srbije na početku epidemije k 19 virusa, ugovori sada neće biti produženi.

Bez obzira na to što su angažovani na određeno vreme, nadali su se stalnom zaposlenju, jer su radili u k 19 bolnicama, a i zvaničnici iz Vlade su im to javno obećavali, podsećaju lekari. Šta je razlog za to da ugovori ne budu produženi „herojima“ pandemije, dok se istovremeno najavljuju nova zapošljavanja, iz Kliničkog centra, kao i iz Ministarstva zdravlja N1 nisu odgovorili.

Biće zapošljavanja, sada idemo na četiri stotine novih lekara„, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju Kliničkog centra Srbije.

Hvala vam takođe što ste izabrali da živite i radite u svojoj zemlji„, kazala je premijerka Ana Brnabić prilikom zapošljavanja mladih lekara. Dok se nižu obećanja o radu u nezavršenim zdravstvenim ustanovama i zahvaljuje jednoj generaciji lekara, druga ostaje bez posla. I to baš ona koja je na početku epidemije, sa malo iskustva, bačena u vatru – u k 19 zonu.

To je bio put i Koviljke Ivić, kliničkog lekara. U martu 2020. godine, sa još 50 lekara, dobila je posao. U Klinički centar Srbije ušla je prvo na tri meseca, ugovor je produžavan, kao i njen rad po k 19 odeljenjima. Sve do početka ovog meseca. „Posle dve godine rada i hvaljenja i zahvalnica za rad u k 19, ja bivam izigrana i proterana na ulicu„, rekla je za N1 doktorka Koviljka Ilić. Izigrana je, kaže, jer im je na prvom razgovoru obećano da će svi lekari, tada angažovani na određeno, dobiti posao za stalno. Stizala su takva obećanja na početku epidemije i iz Vlade.

Na neodređeno vreme biće zaposleni lekari i medicinske sestre koji su tokom epidemije volontirali ili su bili primljeni u radni odnos na tri i šest meseci“, rekao je ministar finansija Siniša Mali 6. maja 2020. godine. Kada su istekli ugovori i počeli da se pripremaju novi konkursi, na Klinici za imunologiju, gde je bila zaposlena, za doktorku Ivić i još neke kolege više nije bilo mesta. Drugačije obećanje ovaj put imala je i od ministra zdravlja. I to lično. „Čovek odgovorio na poruku – dobićete posao, tačka„, kazala je Koviljka Ilić. Na poruke ministar više ne odgovara, kao i na novinarska, zvaničnim putem poslata, pitanja, navodi N1.

U Sindikatu lekara i farmaceuta za ove konkretne slučajeve ne znaju, ali znaju da nisu jedini. „Radili su zaista u izuzetno teškim uslovima i bukvalno izrabljivani, a kraju bez obzira na sva obećanja, ono što posedujemo kao informacije što nam kolege javljaju jeste da je velika većina njih ipak na kraju ostala bez stalnog zaposlenja„, ocenio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. Razlog za otkaz nije nedostatak kvalifikacija, uverena je doktorka Ivić.

Misli da je njeno mesto direktorka Klinike zapravo namenila nekom drugom. „Ona u međuvremenu nije mogla da dovede ljude koje je ona želela da zaposli i onda je na naša radna mesta, znači to je moje radno mesto, dovela ljude koji nemaju dana radnog staža, na Klinici uopšte. Jedna kandidatkinja koja je dobila posao još uvek radi u bolnici u Kikindi„, dodala je Ivić. Takvim potezom je, kaže ona, ukaljan obraz svih zvaničnika koji su se zalagali za medicinske radnike. I zato predsednika države javno pita: „Da li ćemo mi zaista ostati bez posla ili ćemo i mi biti nagrađeni za k 19„.

Izvor: N1

Pročitajte

BEOGRADU ZBOG NOVE ODLUKE SNS PRETI KOLAPS: Ovo će napraviti haos, OVO ĆE NAM NAPRAVITI PAKAO

Urednik

Opsadno stanje u Beogradu: Vučić pokleknuo pred pritiskom Zapada, EVO ŠTA SE DEŠAVA

Urednik

EVO KAKVA JE VUČIĆEVA ULOGA U OTKAZIVANJU POSETE LAVROVA: Ovo sada menja sve, ŠTA OVO ZNAČI ZA NAS

Urednik