5.3 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Društvo

SRBIJI PRETI HAOS: Mleko nije jedino, EVO KADA NESTAJE MESO A EVO I ZAŠTO

Sudeći prema izjavama vlasnika farmi, mleko nije jedini proizvod koji bi mogao da nestane sa polica prodavnica. To bi moglo da se desi i sa mesom, i to junetinom. Naime, stočari koji proizvode mleko proizvode i meso, i ako nema krava i mleka neće biti ni junetine.

Kako je za Nova.rs rekla vlasnica farme krava Olivera Latinović nestašica mleka nije prouzrokovana povećanom potrošnjom, jer je nemoguće da neko ko je kupovao jedan litar, sada kupuje pet litara mleka dnevno, već je problem nedostatak životinja na farmama.

„A svi izgovori poput rata u Ukrajini – to su priče za malu decu“, kaže ona.

Ona objašnjava da krava nema dovoljno, što može da znači samo jedno – nestašice mleka nisu poslednje sa kojima će se suočiti građani Srbije.

“Nema dovoljno krava, a čim nema krava, nema ni teleta. To znači da će u narednim mesecima, pored mleka, sigurno biti i manjih količina goveđeg mesa”, kaže ona.

Stočari će imati hrane do januara

Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda rekla je za N1 da će stočari imati hrane eventualno do januara da prehrane životinje, a ako se to ne promeni sav potencijal će završiti u klaničnoj industriji i mleko nećemo proizvoditi.

Ona takođe upozorava da junetine u budućnosti, zbog manjka krava na farmama, neće biti dovljno.

Na pitanje kako gleda na mere Vlade Srbije koje uključuju povećanje maksimalne cene mleka i smanjenje trgovačke marže, Bugarski kaže da je proizvodnja mleka najkomplikovanija proizvodnja u poljoprivredi.

„Ako imate sto faktora koji utiču a pomerate jedan, dva ili tri, apsolutno nećete dobiti željeni rezultat“, kazala je ona.

Objašnjava da je suštinski problem to što prerađivači neće da stočarima plate „ni približnu, a kamoli realnu cenu“ njihovog proizvoda.

Izvor. Nova.rs

Pročitajte

BEOGRAD SUTRA ČEKA HAOS: Ovo će napraviti blokade, NE PLANIRAJTE NIŠTA – ZBOG OVOGA ĆE SVE STATI

Urednik

OTKRIO KAKO JE UMRLA LJUBAVNICA VUČIĆEVOG GLAVNOG ČOVEKA: Evo šta je obrisano kako bi se zaštitio, MISTERIOZNA SMRT

Urednik

U OVOM MESTU U SRBIJI NESTAJU NAMIRNICE: Pogledajte kako ucenjuju građane, OVO JE STRAŠNO

Urednik