20.4 C
Belgrade
31. Marta 2023.
Politika

VUČIĆ UDARIO NA PUTINA: U jednoj rečenici Vučić slagao o Rezoluciji 1244 i o stolici Rusije u UN

Samo uz saglasnost Rusije, Rusija može da bude izbačena iz Ujedinjenih nacija, a mogućnost da Rezolucija 12 44 bude promenjena ne postoji, kaže za list “Nova” Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije pri UN. On navodi da je po procedurama moguće donošenje nove rezolucije o Kosovu, ali i na tu odluku veto mogu staviti stalne članice Saveta bezbednosti UN – Rusija i Kina.

Nakon odluke Srbije da podrži Rezoluciju Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije na Ukrajinu, oglasio se predsednik Aleksandar Vučić. On je na konferenciji za novinare rekao da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz UN, nakon čega postoji mogućnost promene Rezolucije 1244 i priznanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

Ipak, Pavle Jevremović, koji je bio ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama, kaže za “Novu” da mogućnost izbacivanja Rusije ne postoji.

“Možete da im suspendujete pravo da govore, kao što je bio slučaj Jugoslavije kada se raspadala, ali je tablica ostala tamo. Izbaciti velesilu, jednu od utemeljivača UN, članicu Saveta bezbednosti… to narušava temelje na kojima UN počiva kao politički instrument. To bi bio kraj Ujedinjenih nacija. Nikome nije palo na pamet da izbaci Ameriku u vreme Vijetnamskog rata”, navodi Jevremović.

On kaže da ne postoji ni mogućnost suspenzije ili uskraćivanja prava veta koje Rusija ima u Savetu bezbednosti.

“Osim ako hoćete da uništite Savet bezbednosti. Ne postoji procedura za to. Na tome počivaju UN. One su osnovane posle Drugog svetskog rata, uvažavajući realan odnos snaga pobednica u Drugom svetskom ratu, da dele odgovornost za budućnost sveta”, objašnjava Jevremović.

Sudeći prema Povelji Ujedinjenih nacija, teoretski postoji mogućnost izbacivanja neke zemlje koja konstantno vrši nasilje iz te organizacije, ali samo na predlog Saveta bezbednosti, u kome Rusija ima pravo veta.

Takođe, moguće je nekoj članici suspendovati vršenje prava i privilegija, ali ako je protiv nje Savet bezbednosti preduzeo preventivnu ili prinudnu akciju. Ni to u slučaju Ruske Federacije nije realno.

“Sistem je napravljen upravo tako da bi opstao u kritičnim situacijama. Jugoslavija je bila suspendovana, pa je i dalje tamo bila naša tabla i prazna klupa do 2000. godine. Pa smo mi onda dugo većali i konstultovali se sa Francuzima i pravnim odeljenjem. Oni su očigledno pitali Amerikance i rekli da ne komplikujemo stvar i da zatražimo prijem kao novi član. I tako smo se vratili 2000. godine”, objašnjava Jevremović.

“Politički je sve moguće, a posledice bi bile tektonske. Bio bi uništen međunarodni poredak, koji smo gradili od Drugog svetskog rata. Ko će tu odgovornost da preuzme”, dodaje bivši ambasador u UN.

Sudeći po rečima sagovornika “Nove”, ne stoje ni navodi Vučića da bi izbacivanjem Rusije iz Ujedinjenih nacija moglo doći i do promene Rezolucije 1244.

Jevremović kaže da Rezolucija 1244 zapravo ne može da bude promenjena, već samo može biti doneta nova rezolucija koja bi nju poništila.

“Vi morate da donesete novu rezoluciju, koja će 1244 da stavi van snage. Nova bi se pozvala na tu rezoluciju, bilo bi navedeno da je ispunila zadatke, iscprela mogućnosti… To je jako teško. Prvo dobiti saglasnost da se to potegne u Savetu bezbednosti, drugo da se otvori pitanje Kosova – to se glasa prostom većinom. Da li će biti doneta odluka o novoj rezoluciji, zavisi od stava stalnih članica (među kojima su Rusija i Kina, prim.aut), plus ostali”, ističe sagovornik “Nove”.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

ŠIRE PANIKU: Vučićev prvi saradnik poručio da je rat Srbije izvesta, ŠTA RADE OVI LJUDI? (VIDEO)

Urednik

Kakva to „teška batina“ preti Srbiji zbog Kosova, a na čiji pomen se Vučić zaprepastio

Urednik

SNS ZVEZDA POZNATO PO PROVALA DOBILA FUNKCIJU: Evo šta će sada raditi, ONA ODLUČUJE O NAŠIM ŽIVOTIMA

Urednik