SRAMOTA: Otkriveno ko zarađuje 300 miliona evra u Srbiji od Korone

SRAMOTA: Otkriveno ko zarađuje 300 miliona evra u Srbiji od Korone

Veliki broj građana se ovih dana šokirao kada je od svoje banke dobio informaciju sa novim planom otplate kredita, zbog moratorijuma na plaćanje rata prethodna tri meseca. Banke su ih obavestile da će umesto odložene tri rate, platiti čak osam!

Tako je vlasniku stambenog kredita kome je ostalo da otplati 75.000 evra u narednih 20 godina, mesečna rata povećana za oko 10 evra, što znači da će banci platiti 2.400 evra više, ili pet mesečnih rata više!? Zato mnogi koji su uzeli kredite sada nalaze način da plate te tri neplaćane rate, kako ne bi imali dodatne troškove narednih godina.

Za banku ovaj iznos predstavlja ekstra profit od 3,2% na preostali iznos pojedinačnog stambenog kredita, dok je za gotovinske kredite ekstra profit za banke preko 5%. 

...

Ako znamo da je ukupan iznos kredita stanovništva na početku moratorijuma iznosio 9,65 milijardi evra, taj ekstra profit od 3,2% znači dodatnih 308 miliona evra zarade za bankarski sektor u Srbiji!

Od pomoći i velike brige za građane došli smo do toga da će ovi korona profiteri zaraditi najmanje 300 miliona evra ekstra profita zahvaljujući moratorijumu. Nakon tri medena meseca bez rate za kredit, korisnicima kredita je u sred pandemije natovarena nova obaveza, a tek nas čekaju ekonomska recesija i masovna otpuštanja na jesen. 

Budite sigurni da će banke i tada ponuditi neki novi paket pomoći, puni brige i razumevanja za vaše probleme. Iskustvo nas uči da motiv za to nije pomoć ljudima, već ideja da se na njihovoj muci dodatno zaradi!

Izvor: Direktno.rs


...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *