Vučić treba da položi račune građanima Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom

Vučić treba da položi račune građanima Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom

Piše: Dragana Trifković, generalni direktor Centra za geostrateške studije

Krajem maja ove godine, pre nešto više od mesec dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi predsedništva upitan da prokomentariše nezvanične navode da Srbija i Kosovo pregovaraju o razmeni teritorija. Novinarka je citirala prištinske izvore koji tvrde da su kosovske vlasti spremne da razmene 17 srpskih sela sa Severa Kosova za opštine na jugu Srbije, Preševo, Medveđu i Bujanovac. On je odgovorio: „Nikada mi niko nije pominjao ni nikakva sela, niti bilo šta drugo, niti bilo šta slično. Slušao sam različite priče kroz medije, a ovako nešto nikada nisam čuo, baš me zanima koja su to 17 sela. Nikada nisam dobijao ponudu takve vrste i nikada takvu ponudu nisam video“. Istakao je da Srbija vodi „slobodarsku i nezavisnu politiku“.

Navodi o tome da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi tajne pregovore sa Hašimom Tačijem koji treba da rezultiraju donošenjem sveobuhvatnog mirovnog plana koji uključuje i korekciju granica, pojavili su se još u drugoj polovini 2018. godine. Međutim, predsednik Srbije je ovakve tvrdnje odbacivao i uveravao javnost da on ne vodi nikakve tajne pregovore.

...

Istovremeno su on i Tači angažovali bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, poznatog po zalaganju da se Srbija bombarduje, kako bi im pomogao u obezbeđivanju diplomatske podrške velikih sila, za realizaciju takvog plana.

Tači je otvoreno govorio o tome da se radi o istorijskom sporazumu kojim će biti rešen dugogodišnji konflikt između Beograda i Prištine. Kosovo bi dobilo nezavisnost i stolicu u UN time što bi nakon potpisivanja dogovora obe strane zatražile usvajanje nove rezolucije u UN. Očekivalo se da će sastanak u Beloj kući, koji je bio zakazan 27. juna, postaviti temelj za dalju realizaciju takvog plana. Međutim, do sastanka nije došlo jer je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo iz Haga podnelo optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica koja se terete za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Portparol EU, Petar Stano, je tim povodom rekao da EU ne komentariše rad suda u Hagu, ali da Brisel snažno podržava rad ove institucije.

Pored tajnih pregovora sa bivšim komandantom OVK, Aleksandar Vučić je do 2018. godine vodio pregovore u okviru Briselskog formata u kojem je 2013. godine potpisan antiustavni Briselski dogovor. Međutim, ti pregovori su prekinuti 8. novembra 2018. godine kada je Priština uvela stopostotnu carinu na uvoz robe iz Srbije i BiH. Postavlja se pitanje: zbog čega država Srbija nije uvela nikakve kontra mere albanskoj strani, zbog čega nije objavila da briselski format pregovora nije ostvario svoj cilj i zatražila da se dalji razgovori nastave pod okriljem UN? Posebno što albanska strana nije ispunila ništa od obaveza koje je preuzela Briselskim dogovorom.

Odgovor se krije u lukavstvu Vučića i Tačija, koji su pronašli način da preko Vašingtona ostvare svoje planove. Ideja o razmeni teritorija ili korekciji granica nije dobro prihvaćena u Briselu, samo zbog oštrog protivljenja Nemačke. Navodno, Nemačka se boji da bi promena granica imala negativne posledice po druge regione u Evropi. Takve tvrdnje su besmislene, jer samim odvajanjem južne srpske pokrajine se granice jedne suverene države silom menjaju i prekrajaju. Radi se o tome da se Nemačka bori za svoje interese koji su između ostalog vezani za energetski sektor. Poznato je da se na Severu Kosova nalaze energetska postrojenja i da su ona važna za funkcionisanje čitavog energetskog sistema KiM. Ovaj sistem je u potpunosti izgradila država Srbija, ali je 2013. godine u okviru Briselskog sporazuma potpisan i sporazum o energetici, što je omogućilo „nezavisnom“ Kosovu da otuđi imovinu države Srbije. Nemačka je u međuvremenu uložila 100 miliona evra u kosovski energetski sistem koji smatra svojim plenom.

Iako smo bezbroj puta čuli predsednika Srbije kako ne da Gazivode, to je bila samo još jedna predstava jer se on saglasio da preda ceo energetski sistem KiM.

Ovaj „transfer“ je realizovan u tišini tokom pandemije korona virusa, kada je Evropska mreža operatera prenosnog sistema izglasala da kosovski operater prenosnog sistema može da funkcioniše samostalno. Od predsednika Aleksandra Vučića nismo dobili pojašnjenje na tu temu.

Nakon eliminisanja Tačija kao pregovarača podizanjem optužnice, EU sada ubrzava nastavak pregovora koje Vučić treba da vodi sa novim premijerom Hotijem. Najavljeno je da će se Vučić i Hoti sastati 10. jula u Parizu na samitu čiji su domaćini Merkel i Makron. Građani Srbije naravno ne mogu da predvide kakvu će poziciju Aleksandar Vučić da zauzme. Ono što je sigurno je to da Aleksandar Vučić nije isti čovek od posete Sergeja Lavrova. Duboku zabrinutost nisu mogli da zasene ni rezultati na unapred pokradenim izborima. Ruska strana je jasno stavila do znanja Aleksandru Vučiću da neće prihvatiti nametnuto rešenje koje nije u interesu Srbije i da će uložiti veto u SB UN ukoliko dogovor ne bude postignut u okvirima međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Time smo došli u jedinstvenu situaciju u svetu, da predsednik druge države štiti teritorijalni integritet naše države i to od našeg predsednika.

U međuvremenu, bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, izjavio je da su lideri Srbije i Kosova još 2018. godine razgovarali o razmeni teritorija kao rešenju kosovskog pitanja.

Ovim je Aleksandar Vučić tvrdnjama da nikada nije razgovarao o razmeni teritorija, došao u konflikt sa tvrdnjama bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako takav konflikt može da se razreši što bi sasvim razjasnilo mnoge nedoumice?

Vrlo jednostavno, vanustavno tajno dogovaranje predaje teritorije Srbije, kao i imovine države Srbije je čin veleizdaje. Predsednik Srbije treba da se pozove na odgovornost, a bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost kao svedok.

Institucije države Srbije moraju da reaguju na nesumnjivo kršenje Ustava i zakona Republike Srbije.

Izvor: Geostrategy.rs


...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *