MALA ANALIZA: Kako shvatiti Gorana Vesića

MALA ANALIZA: Kako shvatiti Gorana Vesića

Izjava Gorana Vesića ne može da se razume bez nekoliko činjenica iz šireg konteksta:

  1. Goran Vesić je bivši visoki funkcioner Demokratske stranke, koji je bio njen član od osnivanja kao student beogradskog Pravnog fakulteta. Bio je bliski saradnik Zorana Đinđića i glavnog bezbednjaka “žutih” struktura posle Đinđićevog ubistva – Mikija Rakića. Kada su Rakić i zapadne, pre svega, britanske službe odlučila da stvore novu stranku, kao mešavinu patriota i evrofanatika, Rakić je pristupio SNS i postao njen visoki funkcioner. Vesić pripada evrofanatično, pronatovskom i rusofobskom delu SNS.
  2. Pošto u SNS postoji čvrsta kontrola i subordinacija, koja se pre svega ogleda u činjenici da ni jedan visoki funkcioner ne sme da izjavi ništa što bi bilo suprotno stavu Aleksandra Vučića, posebno u ovako osetljivim stvarima. Dakle, Vesić je izjavio ono što Vučić misli, ali ne želi da kaže kako bi svoju poziciju učinio što maglovitijom i manje ranjivom.
  3. Demonstracije u Beogradu se odvijaju u trenutku kada započinju važni pregovori o Kosovu, na kojima će Brisel i Vašington pokušati da od Srbije izdejstvuju priznanje tzv. Kosova i njenu saglasnost da tzv. Kosovo bude primljeno u UN. Pred početak pregovora Vučić je za “Politiko” izjavio da “teritorijalno pitanje nije najvažnije”. Uostalom, još od protivustavnih Briselskih sporazuma Vučić nedvosmisleno pokazuje da je spreman da potpiše sporazum o odricanju Srbije od Kim. Istovremeno, ovih dana visoki funkcioner SNS i narodni poslanik, član Parlamentarne skupštine NATO i jedan od glavnih zagovornika učlanjenja Srbije u NATO pakt, Dragan Šormaz, izjavio je kako Rusija nema prava da se meša u rešavanje kosovskog pitanja i da, uz to, ona ne predstavlja ne samo veliku već ni regionalnu silu. Očigledno je da Vučić nije dobio od Lavrova i Putina saglasnost za odricanje Srbije od KiM, jer je izgleda i Rusiji postalo jasno da bi to bila samo prva stepenica na putu pristupanja Srbije NATO paktu. Od tada Vučić sve više oseća Rusiju i rusko prisustvo u Srbiji kao teret, a o tome umesto njega govore njegovi saradnici.
  4. Pre Vesićeve izjave, za demonstracije u Beogradu Rusiju su optuživali prozapadni analitičari. S druge strane, jasan je stav Brisela kada su u pitanju protesti opozicije, jer je Brisel još pre izbora pozivao opoziciju da odustane od bojkota i da se vrati u institucije. Prozapadni analitičari su za rusko mešanje u događaje u Srbiji optužili Mlađana Đorđevića, kuma Dragana Đilasa, koji je potpredsednik Parlamentarne skupštine Evroazije i čest gost u Rusiji. Upravo njega okrivljuje za događaje u Beogradu i Goran VEsić. Očigledno da Vučić hoće da diskredituje Đorđevića jer je iz nekih razloga zaključio da može da mu bude ozbiljan rival na sledeći predsedničkim izborima.
  5. Jedno je jasno, Vesić u svojoj izjavi optužuje ruski faktor za mešanje u događaje u Srbiji i tako dopunjava nedorečenog Vučića koji je rekao kako su službe bezbednosti jasno utvrdili da je u događaje u Srbiji umešan inostrani faktor. Koji odgovorio je Vesić i pri tome je nevažno što se potom ogradio rekavši da to nisu krugovi bliski Putinu. Javnost će upamtiti samo prvi deo poruke, a on ima za cilj ne da diskredituje EU ili NATO, već Rusiju. Istovremeno, Vesićeva poruka će dobro doći Vučiću da u Briselu traži još veću podršku za sebe i svoju autokratsku vladavinu.
  6. Protesti u Beogradu su rezultat sveopšteg nezadovoljstva naroda jednim režimom koji je uništio pravni poredak, korupcijom, izdajom nacionalnih intersea, negativnom selekcijom, uništenjem obrazovanja, partijskom državom. Motivi demonstranata su potpuno različiti. Svaki protest može biti iskorišćen, ali to su posledice, uzrok protesta se mora lečiti, a njegova dijagnoza je jasna – Aleksandar Vučić i njegova vladavina. Što se pre izađe iz ove situacije, sačuvaće se stabilnost zemlje i sprečiće se “narandžasta revolucija”.

Izlazak je moguć samo uz primenu metoda koji priliče parlamentarnoj demokratiji, tako što će se kroz razgovor vlast, opozicije i uglednih pojedinaca i društvenih grupa doći do prelazne izborne Vlade, koja će stvoriti toko 6-12 meseci uslove za fer izbore. Ignorisanje opravdanog gneva naroda samo će otežavati situaciju.

Plašim se da je brutalna i protivzakonita upotreba sile od strane policije dokaz da će Vučić svoju vlast, ali i eventualnu odluku o amputaciji KiM, braniti svim sredstvima. U tom slučaju odgovor naroda će biti još žešći, jer Srbi su spremi da odbrani slobode i otadžbine idu do kraja. Danas istinski prijatelji Srba moraju biti uz narod koji brani svoju slobodu i svoje Kosovo i Metohiju.

Prof. dr Zoran Čvorović

Izvor: Politikon.rs


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *