PROTOJEREJ ALEKSANDAR VLAJKOVIĆ: Zašto ćuti SPC?

PROTOJEREJ ALEKSANDAR VLAJKOVIĆ: Zašto ćuti SPC?

Proteklih nekoliko dana smo bili svedoci nemilih događaja u Srbiji gde se narod pobunio protiv najave novih mera vlasti protiv korone. Istina polako izlazi na videlo dana ko je i zašto provocirao policiju i upadao u Skupštinu Srbije. Međutim, onako brutalno prebijanje Srpske omladine, jurenje konjicom i psima niko normalan ne može da opravdava.

Onako se ni STOKA ne tuče a kamoli SVOJ NAROD. Kao čovek i kao sveštenik sam se zgrozio kad sam video snimke iz Beograda. Tuga me obuzima kad vidim da Srbin diže ruku na Srbina, čovek na čoveka.

Pitam se: Zašto posle tri dana od brutalnog prebijanja naroda u Beogradu vrh SPC još uvek ćuti ? Zašto još uvek nema bar onog suvoparnog saopštenja koje osuđuje nasilje ma sa koje strane ono dolazilo?

Informativna služba je bila vredna i za proteklih nekoliko dana izdala čak dva saopštenja povodom mišljenja Vladike Grigorija koje je upotrebljeno u kontekstu navodne donacije države od milijardu dinara za završetak hrama Svetog Save. Onako napisano saopštenje koje još uvek stoji na zvaničnom sajtu SPC nije u redu jer napada jedno slobodno mišljenje a takvo mišljenje deli dobar deo našeg sveštenstva i naroda.

Umesto takvog saopštenja koje osuđuje nečije izjave ( date čak 2013 g), bilo bi dobro da se Sveti Sinod u ime cele SPC oglasi i OSUDI NASILJE i pozove vlast da ispita ko je sve odgovoran za prebijanje naroda u Srbiji.

Srpska omladina je juče pokazala svoje pravo lice i dostojanstvo. Ponosni smo na njih. Ima nade u budućnost.Ne zaboravimo da Crkvu čine narod, sveštenstvo i episkopat.

Na potezu je Episkopat da se jasno čuje i njihov glas. Neće biti dobro ako se muk i tišina episkopata i vrha naše Svete Crkve protumače kao odobravanje brutalnog prebijanja naroda od strane vlasti.

Neka nam je Bog u pomoći!

Autor je paroh u Bostonu, jedan od najuglednijih sveštenika SPC u SADKritiku je uputio na svome ličnom Facebook profilu.

Izvor: Preokret.info


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *