Podobni i nepodobni episkopi

Podobni i nepodobni episkopi

Episkop bihaćko-petrovački Sergije jedan je od Episkopa SPC koji poslednjih meseci često iznosi svoje stavove o različitim društveno-političkim temama. S obzirom da je reč o jednom od mlađih Episkopa SPC, koji je prilično nepoznat široj javnosti, njegovi autorski tekstovi, koje objavljuje na fejsbuk stranici svoje Eparhije uglavnom i ostaju na toj FB stranici, ali je njegov poslednji uredak, pun hvalospeva o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenesen u svim režimskim glasilima Srbije. Oda Vučiću vladiku Sergija je kvalifikovala za ”Nacionalni Dnevnik” televizije Pink, u kojem je fejsbuk status posvećen Vučiću pročitan u celosti, naslovnu stranu tabloida ”ALO”, a nisu izostali ni ostali tabloidi bliski aktuelnom režimu. Da je ovaj tekst oduševio visokopozicionirane naprednjake svedoči i to što su istaknute članice SNS-a, Vladanka Malović i Irena Vujović uradak vladike Sergija objavile i na svojim instagram nalozima.

“Nije na pravoslavnom episkopu da se bavi politikom, ponajmanje onom partijskom…” ističe u svom autorskom tekstu episkop Sergije, koji je pre nešto više od mesec dana, prema izveštaju RTRS-a, ”posetio Socijalističku partiju Srpske, gde je sa rukovodstvom partije razgovarao o položaju Srba u ovoj regiji”.

“Apolitični“ Episkop Sergije u svom autorskom tekstu pravi osvrt na nedavno održane građanske proteste u Beogradu, te ističe da su ovo protesti ”pod plaštom želje za red i poredak ”proizvodili nemire i anarhiju, a oni koji optužuju vlast za širenje korone pozivali građane na okupljanje, te da je za sve to ”naravno, okrivljen Vučić, kako od opozicije (čiji predstavnici narodnom voljom nisu ni ušli u parlament), tako i od svih onih koji bi da stanu na put napretkuSrbije, jer im, očigledno, smeta što Srbija danas ima svega više nego juče i što pomaže svom narodu u regionu i dijaspori”.

Ove reči, ali i sve ostale pohvale na račun predsednika Vučića, zaslužne su što je Sergije poneo epitet ”odgovornog i brižnog episkopa SPC” ,dodeljen mu od strane režimskih tabloida, no to svakako nije ništa novo ako uzmemo u obzir da takve privilegije režima i režimskih medija ima svaki episkop SPC koji se ne libi da izdašno hvali aktuelnu vlast oličenu u jednoj ličnosti – predsedniku Vučiću.

Oni Episkopi koji nisu skloni da apsolutno i bezuslovno hvale Aleksandra Vučića i njegove stranačke pulene, po pravilu kod tih istih tabloida prolaze ”toplog zeca”. Najčešće je to onaj episkop, koga se očigledno najviše plaši i sam Vučić sa svojim stranačkim kolegama. Reč je o Vladiki Grigoriju, na kojeg aktuelni režim nije štedeo klevete, i koji je ovih dana ušao u istoriju kao prvi episkop SPC koji je u tabloidima bliskim režimu etiketiran kao ”kriminalac u mantiji”; ”episkop koji koristi psihoaktivne supstance”; ”maserati vladika”, ”episkop nasilni”, ”NATO vladika”… Sa malo blažim klevetama i malo prigodnijom terminologijom kroz blato režimskih tabloida u poslednje dve godine provučeni su i episkop raško-prizrenski Teodosije sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, te srpski episkopi u Americi: zapadno-američki Maksim i istočnoamerički Irinej. Zajednička stvar kod svih navedenih Episkopa SPC je to što su škrti na pohvalama Aleksandra Vučića i čvrsti u svom stavu da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije.

Izvor: Politikon / Napisao: Milivoje Šarić


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *