Piše Dejan Žujović: Popoj mi

Piše Dejan Žujović: Popoj mi

Obrada etno pesme iz Istočne Srbije, Popoj mi, slugo careva, je izašla, čini mi se 2000, u fantastičnom rock aranžmanu grupe Kurve. Pored ove, omiljena mi je i njihova Ja to znam. Potražite ih na YT, od svih su, verovatno zaboravljeni srpski Smithsi.

Pevate li ovih dana? Pevate li kako car zapoveda? Ja se spremam. Danima na internetu tražim oglas za narikače. Neću Svarogu na noge bez ženskog ispraćaja. Leleka i krika. Da vam se krv u žilama smrzne, majku li vam jebem izdajničku. Zapevaće narikača i pitaće vas. Pitaće vas jel sada lepo u upravnim odborima, komisijama, foteljama? I koliko srpskih glava koštaju te fotelje za vaše debele guzice, prošarane hemoroidima. Popoj slugo careva. Popoj mu.

A ti, roblje, ćuti i trpi. Zaključano u malim kvadratima betonskih prigradskih zatvora. Tuguj. Plaši se. Ćuti. Zarobljeni u malim životima, između skromnih želja i neskromno malih mogućnosti. Živi život noćnog leptira. Umri bezimen. Sahranjen iznad babe, jer mesta nigde nema. Ima li ikoga da nema nekog svog u bolnici? Nema? Čestitam! Dali ste svoj doprinos dodatnom bogaćenju debila, lopovčina, prevaranata, ubica i kurveština. Dunuli ste u jedra srpskom napretku.

O, glodari, glođite dok imate šta. U nama se đedovi bude. Čujete li to krckanje trulih kostiju, glodari? Nemojte se nadati da će vas batinaši sačuvati. Uz nas korača vojska mrtvih. Zato je Šumadinac najzajebanija sorta na planeti. On se uz rame sa mrtvakom bije protiv tebe. Čas je on mrtvak, čas je mrtvak Šumadinac. Na kraju, kada više ne možeš razliku da napraviš – to je tvoj kraj. A kada mi ustanemo, sešćete do smiraja dana.

Pa ćemo, kao kod Gasa u kafani, da vam damo blokče sami da sračunate koliko ste dužni. Ne pokušavaj Gasa da zakineš za čašicu Vinjaka, ne brukaj se. O kako će vam glodari spasti ti samozadovoljni smešci sa lopovskih njuškica. Ovaj narod zaslužuje ponos, podignuto čelo, ime. Nikada više da ne skandira “Pomozi Bože…”, već da veruje u sebe, da zna da je pobeda neminovnost. Zašto? Jer ga vode najbolji od svih, jer zna da niko neće izdati, da smo svi kao jedan. Da svi volimo ovu zemlju nasleđenu od svojih predaka, da volimo svoj grad, svoju ulicu, svoje komšije. Da se ne delimo na izdajnike i podobne.

Popoj mi slugo careva… Popoj mi dok cara još uvek ima, jer ćeš brzo da postaneš slobodan čovek. Šta ćeš sa tom slobodom? Novog gospodara da tražiš? Da se odrekneš slobode izbora, slobode volje i tražiš novog tiranina da umesto tebe odlučuje? Novog vođu da tražiš, ili da veruješ u sebe? Ako znaš od drveta sto ili krevet da napraviš pa ti si već sada bolja faca od Lignjoslava ili mene. Ti znaš što nas dvojca nikada nećemo znati. Ja ti čestitam na tome i poštujem te. Ovaj drugi, hm pa znaš i sam, ne voli nikoga do sebe.

Zato se dragi moji čuvajte. Nosite maske i pazite se. Nema narikača više. Nema ko da vas oplače. A i potrebni ste svojim potomcima. Mi smo ovo zakuvali, mi ovo moramo i da rešimo, pustite decu da vode ljubav, uče, bore se za svoje sutra. Mi i mrtvi moramo ovo da rešimo. Da napravimo zemlju za žive. Za vas sa pravim diplomama, za vas sa srcem, za vas sa obrazom.

Dosta je bilo tuge. Dosta je bilo plača i sramote. Vreme je i živi da ustanu. Neko vas je u kule zatvorio. Porušite ih, napišite nove pesme, budite novi ljudi. Zajebite Soroša i nađite u sebi šta znači biti Srbin. Šta znači voleti ovu zemlju. A ne mrzeti nikoga, do paščadi iz svog roda, glodare. Da nam deca ovde život nađu, da svakoga prave kičme dočekamo, a ne kao sluge. Pa da nam je Gvozdeni puk rešio, pola bi Rusije uzeo. Mi smo najzajebanija sorta na planeti.

Mi smo zajebani igrači, a neko nas uporno ubeđuje da smo niko i ništa. Zajebite narikače, treba da se živi. Treba ovo dvorište da se počisti, da ozdravimo, po tri puta poljubimo i državu napravimo. Nesigurni ste u sebe? Samo pomislite ko je sve vodio ovu državu. Mi možemo bolje i čestitije. Mi smo politikanti? Nismo, mi smo buduća vlast. Zašto? Zato što je ovo naša zemlja, od mrtvih nasleđena i niko neće trgovati njom do nas.

A vi, glodari, znajte da ninđa ne umire nikada, i da i u smrti ima stila. Čuvajte se svojih brabonjčića, oni će vas sjebati. Ako ova zemlja više muškarce ne pravi žene će je izlečiti. Naše doktorke, učiteljice, profesorke, inženjerke, kuvarice, spremačice. I nemoj misliti care, da žene biraju sigurnost, jer toga pored tebe nema. Žene biraju muškarce, ratnike i pesnike, a trule kornišone zajedno sa teglom bacaju.

Popojem ti ja, lažni care…

Dragi prijatelji, pomozimo ljudima koji su ostali bez posla zato što su imali obraz i kičmu. Navedeni računi se vode na mene. Sav prikupljen novac će biti upućen Aleksandru Obradoviću, otpuštenim niškim žandarmima i dvema profesorkama iz Bele Crkve. Pokažimo solidarnost prema ljudima koji su u životu samo jednu grešku napravili – bili su časni.

Raiffeisen banka AD

Dinarski
265000000576857940

Devizni
RS35265044000005631664

EUR SWIFT/BIC. RZBAATWW
USD SWIFT/BIC. RZBAATWW

Izvor: Nova.rs


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *