4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

ALARM UPALJEN! PANIKA U PRIŠTINI, PRIVIĐA IM SE RAT: „Srbija ima vojne planove za Kosovo, MiG-ovi 29 leteli ka našoj granici“

Ona je, na kraju trodnevne posete Izraelu, pozvala izraelske zvaničnike da iskoriste svoj uticaj i pomognu u stabilizaciji situacije u regionu, prenosi Džeruzalem post.

– Države poput Izraela mogu pomoći u stabilizaciji regiona. Zabrinuti smo da bi Balkan mogao da bude sledeća vruća tačka – rekla je Gervala.

Ona je navela da Kosovo nema iluzija o tome šta ruski predsednik Vladimir Putin želi da postigne u Ukrajini. „Vidite neke sličnosti između toga kako Rusija deluje u Ukrajini i kako se Srbija ponaša u našem regionu“, rekla je ona.

Srbija ima vojne planove za Kosovo

Ona je izrazila zabrinutost što je Srbija, kako kaže, postala „ruska satelitska zemlja na Balkanu“, ali i rekla da je posebno zabrinuta da Srbija ima vojne planove za Kosovo.

– Jačanje veza Kosova sa EU moglo bi pomoći u odlaganju takve akcije – rekla je Gervala.

Ona je izrazila zabrinutost i zbog, kako navodi, pojačane retorike protiv Kosova i prikrivene vojne pretnje iz Srbije u vezi sa spornim pitanjima, uključujući i onu oko registarskih tablica.

– Situacija je toliko nestabilna da smo imali srpsku vojsku i bombardere MiG 29 koji su leteli na našoj granici. Kada slušam ovu staru retoriku onda sam veoma zabrinuta da je to više od retorike – rekla je Gervala i dodala da je iskustvo prošlosti pokazalo da je govor mržnje pomogao da se utre put za rat kasnih devedesetih.

Prema njenim rečima, rat u Ukrajini nije oko teritorije i Izrael i Kosovo znaju kako je to.

– To je rat oko negiranja postojanja ukrajinske nacije… Znamo šta politički lideri mogu da urade kada žele da negiraju postojanje nacije – rekla je Gervala.

Navela je da je rusko-ukrajinski rat poslao poruku da su „granice i etnički problemi“ ponovo na dnevnom redu.

– Na Balkanu je pričanje o granicama i promena granica oduvek bila stvar rata – rekla je Gervala.

– Nadamo se da će ne samo Izrael, već i svi drugi koji imaju dobre odnose sa Srbijom, iskoristiti te dobre odnose da prenesu poruku da je sada vreme da se odluči. Srbija ne može više da sedi na dve stolice. Do sada je bilo moguće da Srbija dobije novac od EU i da sa tim novcem EU kupuje rusko oružje, ali to više nije moguće – rekla je Gervala.

Izvor: Srbijadanas.com

Pročitajte

VUČIĆ NOVIM KUKANJEM PODIGAO SRBIJU: Evo čime je sada pretio i plašio, OVO JE KATASTROFA

Urednik

VUČIĆ PO DRUGI PUT PREVARIO RADNIKE: Oni sada kreću u pobunu, BIĆE VELIKI PROTESTI I BLOKADE

Urednik

POČELO JE: Uhapšen Vučićev bliski saradnik

Urednik