27.4 C
Belgrade
15. Augusta 2022.
Politika

AMBASADOR SAD POSLAO PORUKU VUČIĆU: Udario jače nego do sad, EVO KOG SARADNIKA JE POSEBNO OZNAČIO KAO PROBLEM

Janjić je komentarisao poslednje navode ambasadora SAD na Kosovu Džefa Hovenijera o ljudima sa Kosova koja su na listi sankcija SAD.

Hovenijer se sastao sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem u vezi sa poslednjim dešavanjima na Kosovu, a nakon sastanka je u izjavi medijima naglasio da je Rakića podsetio je da se njegov potpredsednik Milan Radoičić nalazi na crnoj listi sankcija Ministarstva finansija SAD.

„Na ovom sastanku podsetio sam [Gorana Rakića] na jedno konkretno pitanje, ali ne u kontekstu poslednje izjave, već da podsetim ljude da je Milan Radoičić SAD stavljen na listu sankcija Ministarstva finansija SAD i prema našim informacijama povezan je sa međunarodnim kriminalnim grupama i korupcijom i obavestio sam ga o stavu SAD u vezi sa ovom osobom“, rekao je Hovenijer.

Dušan Janjić podseća za Danas da se na listi sankcija SAD nalazi i Zvonko Veselinović, koji se može dovesti u još bliže veze sa Srbijom, ali i da je predsednik SAD Bajden za sada „smestio“ ovu listu sankcija na Kosovo, te da se ona nije proširila na veze sa Srbijom.

– Za sada se ne očekuje neposredna aktivnost Srbije po ovom pitanju ali ovakva poruka ambsadora SAD upućena Rakiću, koji je deo Vlade Kosova, znači da SAD očekuje i da predstavnici Srba podrže tu borbu odnosno kažnjavanje ludi koji su na listi sankcija, pa makar i bili njihovi članovi – naglasio je Janjić.

Neposredan povod za podsećanje na „crnu listu“ SAD, na kojoj su se Radoičić kao i Veselinović i brojni drugi našli u decembru prošle godine, jesu poslednje tenzije na Kosovu u kojima je, prema pojedinim tvrdnjama, učestvovao i sam Milan Radoičić.

– Najnoviji povod za to su tvrdnje albanskih političara, policajaca i medija da je Radoičić učestvovao u nekoliko oružanih napada na predstavnike kosovske policije. Sa stanovišta američke politike, on je već u fazi paravojske, a to je ozbiljna kvalitativna promena i ima veze sa događajima prošlog vikenda koji su doveli do velike napetosti, ističe Janjić.

On dodaje da su SAD i NATO „intervenisale“ u Beogradu da se zaustave sve aktivnosti koje dovode do te napetosti, a ukoliko Srpska lista ne da „aktivnu podršku“ Vladi Kosova u borbi protiv sankcionisanja ljudi koji pripadaju Srpskoj listi a označeni su kao kriminalci, posledice će snositi i vlast u Beogradu.

– Vučić sa opravdanom nervozom očekuje sankcije za samu Srbiju, onda to postaje neposredna obaveza za Beograd. Za sada Vučić pokušava da ostavi tu obavezu drugima i narednoj Vladi, jer bi se tu mogle pojaviti i firme Veselinovića i Radoičića u Srbiji, naglasio je Janjić.

Izvor: Danas

Pročitajte

VUČIĆ OSTAJE BEZ PODRŠKE VOJSKE I POLICIJE: Čeka ga strašan scenario, EVO KAKO PADA S VLASTI

Urednik

VUČIĆEV NAPAD NA GRAĐANE: Ovo neće proći nekažnjeno, OVO MALO KO MOŽE IZDRŽATI

Urednik

OPOZICIJA IMA VEĆINU U BEOGRADU: Evo kako je formirana vlast, EVO KAKO JE SPROVEDANA TAJNA OPERACIJA

Urednik