5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Srbija

AMERIČKI SENAT PORUČIO DA SLEDI UDAR NA SRBIJU: Evo kakav pritisak očekuje Srbiju, A SAMO JEDAN RAZLOG ZA TO

Posle američkih senatora u Srbiju stiže i pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid. Njen dolazak je samo nastavak veoma intenzivnih diplomatskih aktivnosti američkie administracije, čitaj – nastavak pritiska na Srbiju da svoju spoljnu politiku uskladi sa evropskom, odnosno uvede sankcije Rusiji.

Kako je najavljeno, pomoćnica državnog sekretarka SAD u regionu će boraviti nekoliko dana. Posetu počinje 25. aprila Kosovu i Metohiji, a zatim će dan kasnije doći u Beograd.

Nakon toga boraviće u BiH, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Posetu završava 29. aprila.

U zvaničnoj najavi dolaska navedeno je da će Srbiju pozvati da pojača reforme u cilju evropske integracije i da unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet. Ponoviće potrebu da se Srbija i KiM ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Jedna od tema će biti i potencijalno rešenje za energetsku krizu koja bi mogla da nastupi.

Šta očekivati od posete

I upravo u toj temi krije se najvažniji deo razgovora koji će evidentno biti vođen, a to je insistiranje EU i SAD da Srbija Rusiji uvede sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

To je bila tema i tokom razgovor ambasadora SAD Kristofera Hila i američkih senatora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema informacijama Nova.rs, naša država pozvana je da se pridruži sankcijama koji je veći deo Evrope uveo Rusiji, a zauzvrat joj je ponuđena diplomatska podrška u naporima da okonča pregovore za pristup Evropskoj uniji i finansijska pomoć.

Senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis naglasili su, posle razgovora sa Vučićem, da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost.

Oni su ujedno dodali da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Šta Srbija može da dobije

Izvori Nova.rs iz diplomatskih krugova navode da je Srbiji obećana podrška u momentu kad se za to odluči.

“Vučiću je predočeno na koji način će ta podrška izgledati. Konkretno, SAD će još efektivnije podržavati evropske integracije Srbije i iskoristiće svoj diplomatski uticaj da se brže prevaziđu proceduralne, odnosno birokaratske prepreke na putu ka punopravnom članstvu u EU. To, naravno, ne znači da će se preko noći rešiti neka otvorena pitanja bez čijeg reševanja Srbija ne može da postane punopravni član evropske porodice naroda, ali će se i njima pristupati posvećenije”, navodi naš izvor.

Drugi vid pomoći, prema rečima našeg sagovornika, je finansijske prirode u vidu podrške srpskoj privredi i podsticanja investitora da dolaze i ulažu u Srbiju.

EU do sada vodila “meku” politiku prema Srbiji

Bivši diplomata i ambasador u Belorusiji Srećko Đukić u razgovoru za Novu kaže da je evidentno da Evropska unija za sada vodi jednu “meku” politiku prema Srbiji.

“Ono što smo do sada videli jeste da je ta politika više u smeru građenja partnerskih odnosa”, ocenjuje Đukić i dodaje da se sada u sve uključila i američka administracija.

Uprkos stalnom negiranju takve mogućnosti, naš sagovornik veruje da će Vučić na kraju ipak doneti odluku da uvede sankcije Rusiji.

” To negiranje i odbijanje smo imali i kada se glasalo u UN, pa smo na kraju ipak glasali ZA.  Mislim da on ne može sebi da dozvoli da njegovo ekonomsko čudo padne”, zaključuje Đukić.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

EKSKLUZIVNO SVEDOČENJE: Belivuk pomenuo državni vrh, EVO ŠTA JE OTKRIO O VUČIĆEVOM KUMU

Urednik

EVROPSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OBJAVILA DOKUMENTA: Evo kako sarađuju Đilas i Vučić, OVIM POTEZOM IM POKAZALI DA TRAŽE ZAMENU

Urednik

UDARNA VEST: Evo šta je pozadina slučaja Hrkalović, EVO KO JE NJU POSLAO I S KOJIM ZADATKOM

Urednik