11.6 C
Belgrade
21. Marta 2023.
Politika

AMERIKA UDARILA NA VUČIĆA: Eskobar otkrio njegove prljave tajne, SLEDI ZAPLENA IMOVINE I SANKCIJE

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, iskazao je zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima. On je istakao i da vlasti na aprilskim izborima „moraju da pruže fer tretman“ posmatračima izbora, medijima i građanskom aktivizmu.

„To je nešto o čemu otvoreno iskazujemo zabrinutost i razmatramo sa vlastima. Tu postoje tri elementa: prvi – odnos prema opoziciji. Verujemo da je potrebno da opozicija učestvuje na izborima u slobodnim i fer uslovima. Druga stvar je medijsko okruženje: istina je da su brojni mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti. Treća stvar je odnos prema civilnom društvu – ljudima koji su uključeni u demokratske aktivnosti: posmatrače izbora, medijskih sloboda i pružaju podršku građanskom aktivizmu. Tim organizacijama srpske vlasti moraju pružiti fer tretman“, naveo je Eskobar, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da „nisu Sjedinjene Države jedine koje ukazuju na to – već i Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i druge međunarodne organizacije koje su jasno ukazale na svoja očekivanja u vezi sa aprilskim izborima u Srbiji“.

Balkan u fokusu

Eskobar je ocenio da je Zapadni Balkan u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške SAD.

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

„Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen“, rekao je Eskobar članovima Pododbora za Evropu i regionalnu saradnju u oblasti bezbednosti.

Tokom diskusije sa američkim senatorom Bobom Menendezom Eskobar je rekao da osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koju su Beograd i Priština dogovorile 2013. godine, ne bi doprinelo destabilizaciji Kosova.

Izvor: Otvoreno

 

Pročitajte

KAKAV SKANDAL: Vulin udario ambasadore ovom porukom, NASTAO VELIKI HAOS – SADA TRAŽE OD VUČIĆA OVO

Urednik

VUČIĆEV RAT PROTIV GRAĐANA: Ovim potezom sve uništava, NAROD OVO NE MOŽE IZDRŽATI

Urednik

NOVI PREMIJER UDARIO NA VUČIĆA: Pokazao da je moćniji od Vučića, EVO U ČEMU LEŽI NJEGOVA MOĆ

Urednik