1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Društvo

BESNI RADNICI USTALI PROTIV VUČIĆA: Krenula blokada, SPREMAJU POTPUNU LUDNICU

Predstavnik sindikata “Nezavisnost” u fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu Igor Anđić izjavio je da je malo interesovanje radnika za ponudu za dvogodišnji odlazak na rad u fabrikama u inostranstvu Stelantisa.

“Prema našim informacijama, retko ko da je potpisao takvu Fijatovu ponudu”, rekao je Anđić agenciji Beta.

On je ocenio da je podnošenje ostavke menadžmenta na čelu sa direktorom fabrike FCA ili “tiha smena ili su se uplašili posledica ako neko ostavi bez posla 2.500 radnika”.

Fijatovi radnici očekuju i da im poslodavac zvanično predstavi socijalni program.

Anđić je rekao da nema naznaka da bi socijalni program mogao da bude predstavljen ove sedmice i istakao da radnici insistiraju da odlazak iz fabrike uz socijalni program bude samo na dobrovoljnoj osnovi, uz otpremnine koje su veće od zakonskih.

Istakao je da će konačnu reč o socijalnom programu dati zaposleni koji će odlučiti da li je on za njih prihvatljiv i napomenuo da svako odstupanje od dogovora vodi u radikalne radničke proteste.

Potpredsednik Samostalnog sindikata sestrinske kompanije Fijat plastik Zoran Miljković podsetio je u razgovoru za Betu da je predstavnicima Fijatovih radnika u ranijem razgovoru sa ministarkom rada Darijom Kisić rečeno da se očekuje da socijalni program bude urađen do kraja maja.

Taj sindikat osporava aktivnosti jedinog reprezentativnog sindikat u FCA Samostalnog sindikata, da kroz pregovore nađe rešenje za status zaposlenih. Kako tvrde, taj sindikat sada kao i ranije “zastupa stavove menadžmenta”.

U Samostalnom sindikatu FCA je rečeno Beti da očekuju da će povodom aktuelne situacije u fabrici uskoro imati razgovore sa najvišim predstavnicima države.

Kako je Beti rečeno u tom sindikatu, ima nezvaničnih naznaka da će predstavljanje socijalnog programa verovatno biti tek u junu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je rekao da u tom slučaju ima vremena, ali i prostora da se kroz pregovore, a ne “na ulici” nađe “razumno” rešenje za radnike.

Izvor: Beta

Pročitajte

POZNATA OSOBA: Ko bi ovo očekivao od njega, EVO KO JE UHAPŠEN ZBOG POVEZANOSTI SA ŠARIĆEM

Urednik

IMPRESIVNE SLIKE IZ BEOGRADA: Sve je stalo, HILJADE LJUDI NA ULICAMA – OVO JE SNAGA

Urednik

VUČIĆ SPREMIO PLAN DA OTME HRANU OD SELJAKA: Ovo je njegova ideja kako to da uradi, SELJACI SPREMNI NA ODBRANU SVOJIH DOBARA

Urednik