6 C
Belgrade
20. Marta 2023.
Politika

Bivši ambasador u UN: Vučić izjavio budalaštinu prvog reda

Podsetimo, Aleksandar Vučić je, govoreći o poziciji Srbije naspram dešavanja u Ukrajini, rekao da je moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija.

– Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska. Takođe, moguće je izbacivanje Rusije iz UN, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kog neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije – rekao je Vučić.

– Da li je moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost – zaključio je Vučić.

Pavle Jevremović kaže da je izbacivanje Rusije iz UN nemoguće, odnosno da to telo nije nikada bilo suočeno sa takvim izazovom.

– Hipotetički, ako bi se napravila neka kampanja, uz svu moguću medijsku pripremu, uz sve ucene, sama pomisao je protiv ideje UN kao univerzalnog foruma. Vi ne možete da isključite jednu tako moćnu zemlju iz Saveta bezbednosti UN. Sovjetski savez je posle Drugog svetskog rata ugrađen u temelj UN. Onda je to kraj UN, ako Rusiju isključite – kaže on.

On ističe da bi se time izgubio “prirodni smisao”.

– To ne znam kome je moglo da padne na pamet, nekoj zapaljenoj glavi. To još nisam čuo. Zapravo, prvi put sam čuo od kada je Aleksandar Vučić to pomenuo. Ali, to je van pameti. Međutim, vidite kako je došlo ludo vreme. Neko može da kaže da nam ne trebaju UN. UN nije samo Generalna skupština. Tu je zdravstvo, tu je poljoprivreda, ekologija… Podsetiću da ni Tajvan nije isključen iz UN nego je on bio pod imenom Republika Kina i samo je zamenjen entitet – kaže Jevremović.

Dodaje da je i u Americi bila kampanja u jednom trenutku u smislu toga da svetu ne trebaju UN, odnosno da se daju pare uzalud…

– To je bilo u vreme islamskog rata. Tu se dosta toga čulo kritički raspoloženog prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, to je bila prolazna faza i ništa ozbiljno – kaže sagovornik Danasa.

Međutim, deo izjave predsednika Vučića o tome da bi Turska mogla da gurne Kosovo u UN, sagovornik Danasa ocenjuje mogućom.

– Turska hoće, izvesno je, da bude mentor na Balkanu, pogotovo ovom istočnom delu, Kosova, Severne Makedonije i Srbije. Da li će dobiti konsenzus za prijem Kosova u NATO širih razmera, pitanje je. Mislim da je to dosta teško. Pritisak na toj liniji jeste moguć i verovatan – zaključuje Pavle Jevremović.

Izvor: Srbin.info

Pročitajte

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Narod ustao u Novom Sadu, GRAD JE BLOKIRAN – VUČIĆU GOTOVO JE

Urednik

Vučić: Približavamo se velikom ratnom sukobu, sada je pitanje gde su granice

Urednik

VUČIĆ IZGUBIO BEOGRAD: Evo ko je ključni čovek, NA NJEGA NIKO NIJE RAČUNAO – SADA JE KLJUČNI ČOVEK

Urednik