-0.2 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Politika

Boško Obradović: Vreme je za istinu o komunističkim zločinima i javnu raspravu o monarhiji

Poslanička grupa SRPSKI POKRET DVERI – PATRIOTSKI BLOK predala je u skupštinsku proceduru Deklaraciju o osudi zločina totalitarnog komunističkog režima i Preporuku Vladi Srbije o otvaranju javne rasprave o obnovi monarhije.

Iako svesni da ovo, usred ogromnih socijalno-ekonomskih problema, nije najvažnije društveno pitanje danas, ovo je ipak naš dug prema svim žrtvama komunizma, kao i prema našim partnerima iz Patriotskog bloka koji su nas podržali na izborima: Ravnogorskom pokretu i Srpskoj ligi za restituciju. Posle 78 godina krajnje je vreme da se sazna puna istina o revolucionarnom nasilju nakon oslobođenja Srbije od nacističke okupacije, svim zločinima totalitarnog komunističkog režima i svrgavanju monarhije mimo volje naroda. Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u dve rezolucije, 1996. i 2006. godine, osudila komunistički totalitarizam i to treba da učini i Srbija. Takođe, u Skupštini Srbije su posebnom deklaracijom 2013. godine osuđeni komunistički zločini protiv mađarskih civila 1944. i 1945. godine, ali to nikada nije urađeno za srpske žrtve komunističkog terora iz istog perioda, pa tu istorijsku nepravdu treba ispraviti.

Deklaracija predviđa punu istinu o svim još uvek neotkopanim masovnim grobnicama, imenima stradalnika i dželata, podizanje spomenika nevinim žrtvama i otvaranje tajnih dosijea i arhiva. Posebno smo insistirali na vraćanju otete imovine privatnim licima posle 1944. godine, što još uvek nije urađeno uprkos zakonskim obavezama.

Oduzimanje privatne i crkvene imovine od strane totalitarnog komunističkog režima posle Drugog svetskog rata početak je imovinsko-pravnog nasilja i haosa koji još uvek traje i iz koga ne možemo izaći ako ne podvučemo crtu i ne ispravimo ovu nepravdu. Tek kada ovo sve bude ispunjeno stiču se uslovi za potpuno nacionalno pomirenje potomaka zaraćenih strana u građanskom ratu 1941-1945. godine, što je i najvažniji, suštinski cilj ove skupštinske deklaracije Dveri i Patriotskog bloka

Dodatno smo predložili Narodnoj skupštini da posebnom preporukom Vladi Srbije pokrene javnu raspravu o obnovi monarhije kao jedinog pravog državnog uređenja Srbije kroz čitavu njenu istoriju, sem za vreme turskog i komunističkog ropstva. Posle osam decenija došlo je vreme da se čuje i drugačiji pogled na Kraljevinu i ponude argumenti zašto je monarhija bolji princip i uređenje države od republike. Ne vidimo zašto bi bilo ko bežao od javne rasprave ZA i PROTIV monarhije. Mi duboko verujemo da su argumenti na strani monarhije i jedino to može biti razlog da se ova javna rasprava spreči.

Takođe, ostajemo pri našim starim predlozima da tzv. Kuća cveća bude pretvorena u Muzej žrtva komunističkog terora, a posmrtni ostaci Josipa Broza Tita, ako se uopšte tamo nalaze, budu izmešteni u njegov rodni Kumrovec, ako je to uopšte mesto njegovog rođenja. Takođe, država Srbija treba da otkrije grobno mesto đenerala Draže Mihailovića, prvog gerilca u okupiranoj Evropi pod nacizmom, da dostojno obeleži njegov grob i podigne mu spomenik u srpskoj prestonici. Ovo je zavet i obećanje koje Srpski pokret Dveri daje da će biti ispunjeno po našem dolasku na vlast.

Boško Obradović

Pročitajte

ĐILAS NA RTS SPASIO VUČIĆA: Zajedno sada deo vlasti, NA OVOM PITANJU GA MOGAO SRUŠITI – ON GA PODRŽAO

Urednik

UDARNA VEST: Dokaz da su stranci otpisali Vučića, POKRENUTA ISTRAGA ZA PRANJE NOVCA PROTIV SNS

Urednik

RAT SNS I SPS: Brnabićka udarila kao niko, DAČIĆEV UDARAC RUŠI VUČIĆA – JEDNIM POTEZOM GA UNIŠTAVA

Urednik