20 C
Belgrade
23. Marta 2023.
Politika

BOŽOVIĆ UDARIO NA VUČIĆA: Očitao mu lekciju kao niko, EVO KAKO JE NESTALO 600 MILIONA EVRA

Novinar Milenko Vasović, i glumac Petar Božović su gostujući u Novom danu izjavili da Fondacija “Evro za znanje”, koju predstavljaju, već deset godina finansira talentovanu i siromašnu decu i pomažu im da budu još bolji. “Danas su ta deca mladi ljudi na najprestižnijim univerzitetima širom sveta ili na čelu največih globalnih kompanija”, istakli su oni.

Vasović je objasnio da je Fondacija „Evro za znanje“ zasnovana na poverenju, i pozvao je sve zainteresovane da pomognu njen rad. Detalje zainteresovani mogu saznati na sajtu Fondacije Evro za znanje.

„Kada pogledate ko ima najviše obrazovanih ljudi, to su Japan, Kanada, Severna irska, Južna Koreja, odnosno sve zemlje koje su napredovale i koje napreduju. I ne postoji obrazovana, a neuspešna nacija, a sa druge strane sve neobrazovane i neuspešne zemlje su sa neobrazovanim stanovništvom. I to su pravila. Nažalost, ovde se nivo obrazovanja prilično srozava“, kazao je Vasović.

Dodaje da se to radim, između ostalog, kupljenim diplomama, malim platama i slabim uslovima za rad u obrazovanju.

“Vidite da obrazovni radnici štrajkuju ovih dana, jer ih sistem tretira kao nužno zlo. Oni su na dnu po zaradama. I ako kao država imate novac da date 600 miliona evra za prava prenosa engleskog fudbala, a istovremeno nemate da date 600 miliona u obrazovanje – onda dosta govori o vama. Kada bi na ovo što se izdvaja, država ‘ubrizgala’ 600 miliona, to bi se osetilo i višestruko vratilo”, ocenio je Vasović.

Vasović je objasnio da se je Fondacija osnovana u Kosjeriću, ali da se stipendiraju deca iz cele Srbije.

Dodaje da postoje dve cvrste stipendija, đačke stipendije i studentske stipendije.

Na Božovića je ostavilo najveći utisak prilikom upoznavanja finansirane dece što je svako od njih znalo kako će pametno utrošiti sredstva.

“Za put, za knjige i za sve što treba. Niko nije rekao da mu treba za diskoteku ili za patike”, rekao je proslavljeni glumac.

On je praveći paralelu sa Austrijom, rekao da je pre 30 godina gostovao u Burg teatru, i da je tada saznao da država samo za taj teatar odvaja 1,7 odsto državnog budžeta. Kod nas je, nažalost, potpuno drugačija situacija.

Zbog toga je i on pozvao zainteresovane da postaju donatori Fondacije.

“Ako bude vikanja na zemlji, biće i eha na nebu. Ako bude razumevnaja među ljudima, biće bolje našoj deci, napšoj pameti, a time i nama”, zaključio je on.

Izvor: N1

Pročitajte

BAKAREC NAZVAO VUČIĆA PSIHOM: On se treba lečiti, EVO ŠTA JE SVE REKAO SNS POSLANIK

Urednik

VULIN NAPRAVIO NAJVEĆI SKANDAL DO SAD: Srbija šokirana, ZA OVO ĆE IMATI POSLEDICE

Urednik

SKANDAL: Srpski političar krao struju, MALO MU MILIONI KOJE IMA

Urednik