11.1 C
Belgrade
19. Marta 2023.
Politika

BRNABIĆKA TREBA URADITI OVO I IDE IZ POLITIKE: Evo šta je dogovorila s Vučićem, OVO NJE NJIHOV TAJNI CILJ

Da bi je ponovo pripremio za premijersku ulogu, Aleksandar Vučić poslao je predstavnicu, umesto sebe, u ritualno ponižavajući obilazak „svete srpske zemlje”. I to neposredno nakon što je Kosovo de fakto priznato sporazumom Beograda i Prištine o međusobnom priznavanju ličnih dokumenata.

Spor o nesmetanom prolasku Srba preko Kosova i Kosovara kroz Srbiju na osnovu zvaničnih dokumenata dve zemlje još nije operativno zaživeo, pa je zastupnica Brnabić morala da nalepnicama na audio snimku zalepi državne oznake Srbije na zvaničnom tonu. granica sa Kosovom. Time je plastično podvučen jaz između realnosti i ustava Srbije, po kome je Kosovo sastavni deo Srbije, i izjave same Brnabićeve kosovskim novinarima da se tamo oseća kao kod kuće, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, njoj je godinama zvanično zabranjen ulazak na Kosovo zbog izjava u kojima je Albance nazivala „ljudima iz šume“. Zašto je Vučić odlučio da upravo sada pošalje Brnabićevu na hodočašće na Kosovo? S jedne strane, zbog popravljanja imidža uoči ponovne inauguracije na mesto premijera, kako opozicija ne bi uperila nos u parlament zbog nedolaska na Kosovo. S druge strane, zato što predsednik Srbije jasno priprema Anu Brnabić za skoro gutanje ‘velikih kosovskih žaba’.

Beogradski „Vučićolozi” ​​uvereni su da će gospodar Srbije žrtvovati Brnabićku u procesu neminovne formalne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Potpis na ključne dokumente tog sporazuma definitivno će potpisati premijer, kako bi „nepogrešivi Aleksandar“ izbegao istorijsku odgovornost i žig izdajnika, novog Vuka Brankovića.

U ovom kontekstu, nije zanemarljivo da je Vučić zapravo Ani Brnabić unapred garantovao samo polovinu još jednog premijerskog mandata, do 2024. godine, kada će njena pozicija biti preispitana i revidirana. Pročitajte: do tada će oni biti politički potrošena i odbačena dobra, spremna za urlanje istorije.

Vučiću je potpuno jasno da mu bez normalizacije sa Kosovom nema života, jer će mu vrata Evrope zauvek ostati zatvorena, a vezivanje za Putina, koji i sopstvenu državu vuče u sigurnu propast, nije mnogo mudriji. I do sada je, uostalom, činio takve patriotske prestupe prema Kosovu da bi drugi, poput Borisa Tadića, davno bili razapeti na njegovom mestu. Vučić je ukinuo paralelne institucije Srbije na severu Kosova, naterao kosovske Srbe da održe izbore u organizaciji Prištine, priznao kosovska lična dokumenta i saobraćajne znakove…

Ostao mu je samo završni čin kapitulacije i odricanja od „svete srpske zemlje“. Do čega mu očigledno nije posebno stalo, ali mu je veoma stalo da se to nekako ne primeti u srpskoj javnosti.

Izvor: Danas

Pročitajte

VULIN VIŠE NIJE MINISTAR POLICIJE: Evo na koje mesto sada ide, OVO JE KATASTROFA

Urednik

VUČIĆU NIJE DOBRO KADA JE OVO VIDEO: Ogromna masa na ulici, EVO ŠTA SU URADILI PROSTORIJIMA SNS

Urednik

EVO KAKO JE VUČIĆ UNIŠTIO NAŠIH 200 MILIONA EVRA: Arapi uzeli keš i pobegli, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik