5.8 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Politika

BRNABIĆKA UDARA NA RUSIJU: Evo šta je spremila, EVO ŠTA BI TO ZNAČILO ZA SRBIJU

Portparolka Evropske unije, Ana Pisonero, rekla je za Nova.rs da ta zajednica očekuje od naše države da se postpeno uskladi sa njihovom spoljnom politikom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera, odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

Na naše pitanje da li na ulazak Srbije u EU, odnosno pristupne pregovore, može da utiče njen stav o ratu u Ukrajini i odbijanje da uvede sankcije Rusiji, Pisonero je odgovorila da odluka o proširenju u rukama država članica.

Ona dodaje da je Srbija identifikovala ulazak u Uniju kao svoj strateški prioritet, te da je pregovaračkim okvirom predviđeno njeno postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom zvaničnog Brisela.

“Očekujemo da ona postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i u vezi sa restriktivnim merama. Odluke o narednim koracima u vezi sa proširenjem su u rukama država članica”, rekla je Pisonero, a zatim podsetila kako je ta zajednica reagovala na eskalaciju sukoba.

“EU je najoštrije osudila ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju i uvela je opsežne pakete sankcija ruskom i beloruskom režimu, ciljajući na pojedince, institucije i kompanije. Time je EU poslala jasnu poruku da podrška ruskoj invaziji košta. Sankcije EU u vezi sa postupcima Rusije kojima se podriva teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine ostaju pod stalnim nadzorom. Bilo koju odluku o uvođenju dodatnih mera Rusiji ili njenim pristalicama donosi Savet jednoglasno”, navodi ona.

Pisonero naglašava da se Srbija usaglasila sa Deklaracijom visokog predstavnika EU kojom se oštro osuđuje odluka Vladimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne entitete, kao i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

“Srbija je takođe podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji, najoštrije osuđujući agresiju. Međutim, Srbija se nije uskladila sa restriktivnim merama EU”, napominje naša sagovornica.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Edin Đerlek novi ministar u Vladi Srbije

Urednik

SASTANAK ĐILASA I VUČIĆA: Da li se sprema zajednička Vlada, EVO ŠTA SU SPREMILI

Urednik

HAOS: Skupština u klinču, OBRAČUN ODBORNIKA – OBEZBEĐENJE REAGOVALO I IZBACIVALO

Urednik