4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Društvo

Bruka u KCV: Pacijentima rade analize na aparatu koji daje lažne rezultate

Pacijentima Kliničkog centra Vojvodine kojima je neophodno utvrditi sklonost na trombofiliju, u ovoj ustanovi rade aparatom koji ne radi već godinu i po dana.

Prema dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, aparat RT PCR 700 kojim se utvrđuje rizik od tromboze, što je životno važno za pacijente kojima prethodi hirurška intervencija, neispravan je još od novembra 2020. godine.

O svemu je dopisom obaveštena i direktorka KCV dr Edita Stokić, ali je aparat i nakon toga i dalje ostavljen „u funkciji“.

“U laboratoriji za genetičko ispitivanje trombofilije radi se dijagnostika pacijenata – genetičko ispitivanje trombofilije, odnosno da li je pacijent sklon trombu. Ova dijagostika se radi u slučaju kada je potrebno mišljenje hematologa pre operacije pacijenta, jer trombofilija drastično uvećava rizik tokom hirurške intervencije i može da dovede do fatalnog ishoda”, kaže sagovornik Nova.rs iz Kliničkog centra, napominjući da pomenuti aparat svakom pacijentu daje lažne “negativne nalaze” jer je, kako se navodi u nalazi servisera “usled starosti i oštećenja optičkih filtera … proglašen neispravnim”.

Uprkos tome što je zvanični serviser aparat RT PCR 700 proglasio neispravnim krajem 2020. godine, Klinički centar je nastavio da ga koristi, a u pojedinim slučajevima je čak prevarenim pacijentima i naplaćivao ovu uslugu.

Prema dokumentaciji koju posedujemo, od dana kada je aparat zvanično proglašen neispravnim, KCV je uradio minimum još četiri nalaza genetske trombofilije, od kojih je jednom pacijentu lažni nalaz naplaćen čak 14.000 dinara. U sva četiri slučaja, u koje Nova.rs ima uvid, nalazi su bili negativni.

“U poslednjih godinu i po dana urađeno je nekoliko desetina uzoraka na ovom aparatu i svi su, zbog neispravnosti aparata, bili negativni. Svaki pacijent je ovim doveden u opasnost, a lekar hematolog u zabludu, jer je pristupao operaciji na osnovu netačne informacije, Ovakve operacije su se mogle, i mogu samo da se nadam da nisu, završiti kobno”, kaže izvor Nove iz KVC, dokumentujući svoje tvrdnje.

On je takođe istakao da je po hijerarhijskom sledu za neispravnost ovog aparata moralo znati bar petoro lekara sa odeljenja, uključujući i direktorku dr Stokić koja je obaveštena dopisom o problemu.

S druge strane, u KCV u odgovoru na tekst koji smo objavili u print izdanju tvrde da ništa od ovog nije tačno. Uprkos onom što tvrde u današnjem demantiju, niko iz KCV juče u toku dana, u trenutku kad je tekst nastajao, nije želeo da komentariše naša saznanja.

“Ponovo, po koji put, Nova.rs iznosi netačne i lažne informacije o radu Kliničkog centra Vojvodine, bez mogućnosti davanje odgovora od strane KCV (netačno, kao što napisali, juče smo pokušavali da dobijemo komentar iz ove institucije, bez uspeha – prim.aut). Nije istina da su rezultati koje je davao aparat za genetičko određivanje trombofilije lažni, pogrešni ili na bilo koji drugi način netačni. Analize su se radile na aparatu koji je bio ispravan za rad, koji nije prijavljivao grešku, a za koji, prema izveštaju servisa, u slučaju kvara nije bila moguća nabavka delova. Međutim, rad na tom aparatu omogućavao je dobijanje pouzdanih, preciznih i tačnih rezultata uz poštovanje svih principa dobre laboratoijske prakse, što potvrđuju izveštaji vrhunskih stručnjaka koji su radili na tom aparatu. Pored postavljenih uzoraka, u aparat se istovremeno stavlja i negativna kontrola, pomoću koje se utvrđuje da li je uzorak loše očitan. KCV je u međuvremenu nabavio aparat najnovije generacije za PCR dijagnostiku QI Aquant 96 Splex u Centru za laboratorijsku medicinu, na kojem se trenutno rade potrebne analize, a stari aparat više nije u upotrebi”, kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

HAOS NA SUĐENJU HRKALOVIĆKOJ: Pomenuti ministar, Andrej i glavni šef – EVO ŠTA JE

Urednik

STRANCI PRITISLI: Ova trojka iz vlasti sarađivali sa Šarićem, SPREMA SE VELIKO HAPŠENJE

Urednik

NAKON SMRTI LJUBAVNICE MITROVIĆA: Evo kako je poginula NJENA MAJKA

Urednik