18.5 C
Belgrade
31. Marta 2023.
Politika

BRUKA: Vučić zloupotrebio decu u kampanji

Izborna kampanja se zahuktava a vlast u “borbi” za glasove ni ovoga puta ne odustaje od zloupotrebe dece u političke svrhe. U tome učestvuju svi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra u Vladi Srbije pa čak i lokalnih političara iz redova naprednjaka. Sve to se dešava uprkos tome što se Srbija još devedesetih godina obavezala da neće koristiti decu u političke svrhe.

Fotografije pogledajte OVDE.

Predsednik je prošlogodišnji rođendanski scenario ponovio i ove godine, a gosti na slavlju, kako je objavljeno na instagram profilu ’’budućnostsrbijeav’’, bila su srpska deca iz regiona.

On je u jeku predizborne kampanje, kao domaćin i slavljenik, deci davao rođendansku tortu, slikao se sa njima i uputio političke poruke, koje nisu primerene dečjem uzrastu.

Obratio se deci rečima ’’da nijedan izazov nisu sami sebi napravili niti su ga zaslužili’’, te uputio izvinjenje ’’za .atmosferu straha i nestašice hrane’’.

Predsednikov rođendan je, prema rečima političkog analitičara Cvjetina Milivojevića ’’klasična zloupotreba dece u političke svrhe’’, na koju je, kako kaže, upozoravao i u prethodnom izbornom ciklusu, kada je kampanja vođena pod nazivom ‘’Za našu decu’’.

Ta parola, podseća Milivojević, preuzeta je sa izbora u Nemačkoj 1936. godine.

’’I tada sam dobronamerno upozorio ljude iz SNS da im je neko iz izbornog štaba podvalio tu parolu. To se kosilo sa svim pozitivnim u našem zakonodavstvu i to jeste bila zlouptreba dece. I sada je na svoj rođendan, Vučić ponovo zloupotrebio i funkciju predsednika Republike, a kao učesnik na izbornom procesu, zlouptrebio je sve ono što podrazumeva izborno i medijsko zakonodavstvo u Srbiji. Za mene je sporno što opozicija ne diže glas zbog toga. Primetio sam i da pojedine opozicione stranke to rade, ali naravno ne u tom kapacitetu, jer nisu u poziciji da to rade’’ rekao je Milivojević.

Specijalni pedagog iz Kragujevca, Boris Herman, ujedno i lokalni politički funkciioner (Narodna stranka), kaže za nova.rs, da je predsednikov rođendan sa decoom na slavlju, klasičan primer stvaranja kulta ličnosti.

’’Na tim fotografijama deca su zloupotrebljena i iskoriščena za veličanje jednog čoveka’’, istakao je Herman i dodao da je pojava dece u predizbornim kampanjama ‘’’ružna praksa’’ koja se koristi svuda u svetu.

’’Međutim, za razliku od sveta, gde su toj deci možda obezbeđene neke velike stvari, naša deca uglavnom dobiju samo sliku za uspomenu. Na tim slikama se ne vidi da je u Srbiji broj dece od 2011. smanjen za šest odsto, dok se istovremeno broj dece koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite konstantno povećva’’, objasnio je ovaj specijalni pedagog.

Cvjetin Milivojević podseća da su političke partije još 90-ih godin potpisale Kodeks UNICEF-a o zabrani dece u političke svrhe, koju između ostalog zabranjuju i medijski zakoni. Međutim dodaje, da se malo ko toga i pridržava.

Da je tako, svedoci smo i u ovoj predizbornoj kampanji. U eri društvenih mreža i drugih platformi za informisanje, svakodnevno možemo da vidimo političare koji se slikaju sa decom.

Aktuelni ministar sporta i proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić na svom tviter profilu, gotovo svakodnevno objavljuje fotografije sa decom iz klubova, kojima poklanja lopte i druge sportske rekvizite.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

HIT FOTKE NA MREŽAMA: Ministar kleči ispred Vučića, DA LI JE OVO NEŠTO NAJBOLJE ŠTO SMO VIDELI?

Urednik

STRUČNJACI RAZBILI VUČIĆA: Otkrili šta čeka Srbiju, OVO ĆE BITI KATASTROFA

Urednik

UDARNA VEST: SNS izgubio 30 poslanika, OVO JE DOKAZ RASPADA – EVO ŠTA SE DESILO

Urednik