4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

DA LI SRBIJI PRETI GLAD: Evo šta stručnjaci otkrivaju, VUČIĆ PLAKAO DOK JE OVO GLEDAO

“Imamo sardine, pirinča, soli, pšenice, dugotrajnog mleka, imamo svega…”. “Biće dovoljno hrane, benzina, nema potrebe da pravite zalihe, ponašajte se normalno”. “Robne rezerve su pune”. “Robne rezerve su opljačkane”. “Srbija je zemlja hrane, biće dovoljno i za komšije. Ovo je naših pet minuta”. “Hrane neće biti dovoljno i to vam sad saopštavam sa sigurnošću”.

Ovo nisu tek tako nabacane rečenice, već poruke koje su građani Srbije dobili od predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika u poslednjih dva i po meseca. Stoga je izvesno da u ovom trenutku ne postoji osoba u Srbiji kojoj je jasno da li imamo dovoljno hrane ili nas čeka vreme gladi. Uključujući sam državni vrh.

Od početka rusko-ukrajinske krize glavno pitanje koje je u javnosti nametnuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić bila je snabdevenost hranom. Od te sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane krajem februara, posle koje je predsednik mahao papirima, pokazivao brojke i grafikone i govorio o pirinču i konzervama, sve je počelo da liči na jedan veliki cirkus u kojem Vučić i njegovi saradnici deluju po principu raštimovanog orkestra.

Idemo redom…

Neko me (nas) je slagao…

Krajem februara u predstavljanju zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazane zbog rusko-ukrajinske krize, Vučić je rekao da imamo pšenice i kukuruza za narednih šest meseci.

“Uradili smo puno da obezbedimo sve za zemlju, od energenata do hrane. Kukuruza ima za narednih 6 meseci, sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo, imamo dugotrajnog mleka za 60-90 dana, kupili smo mnogo pirinča, obezbedili smo ulje… Naši magacini su puni, magacini su u Šidu, Mitrovici, Pazovi… Imamo svega”, rekao je Vučić.

To je potvrdio i na Instagramu 4. marta kada je građanima Srbije poručio da ne brinu i ne nasedaju na dezinformacije vezane za nestašicu goriva ili hrane.

“Biće dovoljno hrane, benzina svega što nam je potrebno u budućnosti jer odgovorna i ozbiljna srspka država za to se postarala”.

Zatim je 7. aprila rekao da ga je neko slagao i da su nam zalihe na koje se pozivao opljačkane.

“Nema pšenice u silosima, prodali su i stavili sebi u džep. Isto je i sa odbrambenom industrijom, nema raketa i granata”, saopštio je Vučić i rekao da nedostaje robe u vrednosti od dva miliona evra.

Ministar privrede Branislav Nedimović 3. maja kaže da hrane ima i za izvoz.

“Srbija je zemlja hrane, a sada je došlo njenih “pet minuta” zbog svetske krize u sektoru prehrambenih proizvoda, koji će biti u budućnosti strateški proizvod. U Srbiji ima dovoljno hrane. Činjenica je da Srbija ima robe dovoljno za sebe i za okruženje, i da pretekne, da može da izvozi na druge prostore“, rekao je Nedimović i dodao da će Vučić 6. maja u obraćanju javnosti dobar deo svog izlaganja posvetiti hrani.

A Vučić je 6. maja u petoj tački svog izlaganja rekao:

“Napunili smo robne rezerve, imamo dovoljno velike količine i pirinča, ulja, kukuruza, šećera kristala, pasulja, sardina u ulju i kuhinjske soli.

Što se hrane tiče, nema problema u Srbiji, a u stanju smo da obezbedimo gotovo ceo region”, rekao je Vučić i najavio povećanje plata i penzija i novu turu pomoći za mlade u iznosu od 100 evra.

Devet dana kasnije – kataklizma.

Gladovaćemo, ali nova pomoć za mlade

Gostujući na TV Prva, Vučić najavljuje vreme gladi.

„Trebalo bi razmišljati hoćemo li imati dovoljno benzina, uglja, gasa… Hoćemo li moći da preživimo. Zima koja dolazi biće najteža na planeti zemlji u poslednjih 70 godina. Problem je što niko ne želi nikog da čuje, osim svog navijačkog stava. Ono što je sigurno to je da će nedostajati mnogo hrane. Energenata ima dovoljno, ali zbog sumanute politike sa svih strana će biti oni neće biti dostupni. Ne zato što nema dovoljno. Međutim, hrane neće biti dovoljno i to vam sad saopštavam sa sigurnošću“, rekao je Vučić i kao da je to malo dodatno zastrašio javnost izjavom da je nuklearni rat vrlo realan scenario”.

I taman kad su građani pomislili “to je to, svi ćemo pomreti od gladi”, ministar finansija Siniša Mali demantuje predsednika.

Samo dan kasnije kaže ministar “što se tiče hrane, imamo svega” i kao da ova svetska kriza nije ništa, podseća da je počela prijava za isplatu 100 evra za mlade.

Predizborno manipulisanje

Glavna urednica portala “Nova ekonomija” Biljana Stepanović kaže da ovo nije prvi put da predsednik Srbije svojim izjavama pravi pometnju među građanima.

“Mislim da se na ovaj način nastavlja jedno neodgovorno ponašanje. Nije ovo prvi put da Aleksandar Vučić diže paniku i pravi pometnju svojim kontradiktornim izjavama. Šta mi kao građani možemo da zaključimo iz svega? Ili Vučić ne zna kakva je zaista situacija ili je znao da je situacija loša, ali nas je do izbora uveravao da ima svega. To je vrlo nepošteno i znači da je predsednik manipulisao kako bi dobio izbore”, kaže Stepanović.

Šta se krije iza žita

Stepanović kaže i da su vrlo zbunjujuće Vučićeve izjave oko žita i brašna.

“Vučić je prvo rekao da su nam magacini i robne rezerve puni, potom je zabranio izvoz žita i izazvao pometnju, onda je opet odobrio izvoz, pa smo naknadno saznali da nešto brašna i uvozimo. Kad sam pričala o tome napala me je premijerka Ana Brnabić, rekavši da mi nikakvo brašno ne uvozimo, pa sam morala da citiram predsednika i na kraju se ispostavilo da ipak uvozimo. Nešto malo, ali uvozimo. Sve to stvara takvu strašnu zbrku i pometnju među ljudima, jer ne znaju šta je istina. Znači ili nas je predsednik obmanjivao da imamo svega kako bi dobio izbore ili nas sad obmanjuje i plaši nestašicom hrane, kako bi nam preusmerio pažnju sa nečeg značajnijeg. Šta god da je u pitanju, to nije državničko ponašanje”, zaključuje Stepanović.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Može da nam se ponovi hiperinflacija od 313 miliona posto: Ekonomisti upozoravaju na zastrašujući scenario – EVO OD ČEGA ZAVISI

Urednik

ALARM UPALJEN! PANIKA U PRIŠTINI, PRIVIĐA IM SE RAT: „Srbija ima vojne planove za Kosovo, MiG-ovi 29 leteli ka našoj granici“

Urednik

EPS VAN ZAKONA POKUŠAVA DA UZME NOVAC OD GRAĐANA: Evo kako da se odbranite

Urednik