1.5 C
Belgrade
29. Januara 2023.
Politika

DA LI SRBIJI PRETI NESTAŠICA NAMIRNICA: Sada sve objavljeno, EVO ŠTA SE DEŠAVA U SRBIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da šećera ima dovoljno, da je “završena priča” oko nestašice, i dodao da ga na zalihama samo u državnim robnim rezervama ima 11 miliona kilograma.

„Mi imamo šećera dovoljno i više nego dovoljno, ali kad god se pojavi tako nešto, uprkos svim teškim okolnostima, neke špekulativne radnje, nečije ideje da određuju cenu i naravno i činjenica da imamo najnižu cenu u regionu i šećera i ulja i brašna“, rekao je Vučić.

On je novinarima prilikom obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, rekao da je „nestašica završena za tri dana“ i da šećera danas ima u većini trgovinskih lanaca.

Kiša mnogo značila za pšenicu

Vučić je dodao da je jučerašnja kiša “mnogo značila” za pšenicu, da bi još dve u junu mnogo značile za kukuruz, ali da je “obezbeđeno dovoljno količina za Srbiju”.

“Dvadesetpet hiljada tona brašna imamo samo u robnim rezervama, mi imamo i druga mesta na kojima možemo da čuvamo. Imamo pšenice u ovom trenutku oko 54.000 tona, i 94.000 tona kukuruza, što imamo samo u robnim rezervama. Neću da govorim šta imamo kod proizvođača i trgovaca, odakle uvek možemo da otkupimo dodatne količine”, rekao je predsednik.

On je dodao da Srbija ima oko 11,5 miliona litara ulja, 11,4 miliona kilograma pasulja, 11,4 miliona kilograma soli i objasnio da je do sada samo za robne rezerve potrošeno dodatnih 4,3 milijarde dinara.

“Nijedan dan neće biti problema sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama, ma kako da se veštački izazivaju (nestašice)”, kazao je on.

Vučić je ponovio da su kažnjeni ili uhapšeni svi oni koji su zloupotrebili poverenje da čuvaju državne robne rezerve.

Bezbroj laži o Fijatu

Vučić se osvrnuo i na probleme radnika Fijata u Kragujevcu i rekao da ukoliko novi vlasnik te fabrike – korporacija Stelantis – planira da otpusti 200 ili 300 ljudi, država planira da im pomogne i dovede u taj grad, kako je rekao, “jednu nemačku fabriku”.

Odgovarajući na pitanje novinarke N1 o Fijatu, rekao je da se u javnosti čulo “bezbroj laži” i da “javnost mora razumeti” da više ne živimo u vreme samoupravnog socijalizma, da država ne upravlja Fijatom i da novi vlasnik Stelantis ima pravo da donosi svoje poslovne odluke.

“Oni žele da prave električni auto što mislim da je važno za Srbiju i Kragujevac i žele da obuče ljude u inostranstvu na nekoliko meseci baš kao i u ostalim zemljama EU”, rekao je Vučić.

On je dodao da će sa vlasnicima razgovarati o pojedinim slučajevima za koje je čuo da su trudnice ostale bez posla jer smatra da je to nedopustivo, a sve drugo je kaže “pitanje poslovne politike”.

Ako vlasnik hoće da otpusti 200 ili 300 ljudi država će im, dodao je, naći posao u “novoj nemačkoj kompaniji”, ali nije precizirao o kojoj fabrici je reč.

Nije dobio poziv penzionera

Na pitanje novinarke N1 da li će prihvatiti da se sastane sa penzionerima koji traže razgovor zbog siromaštva i cena hrane, Vučić je rekao da nije dobio nikakav poziv za razgovor.

On je kazao da nije umesno porediti penzije sada i pre nekoliko godina, jer na primeru svojih roditelja zna “da su njihove penzije danas za po 20.000 dinara veće penzije nego pre sniženja”.

Najavio je značajno povećenje penzija zbog primene švajcarske formule i podsetio da je penzionerima već data pomoć od po 20.000 dinara, što je oko 1.600 dinara mesečno.

Izvor: N1

Pročitajte

NOVA IZDAJA: Evo koja stranka ulazi u vlast sa SNS, OVO JE BRUKA – EVO KAKO SU IZDALI GLASAČE

Urednik

Na Vučića zamalo pao reflektor, on se hrabro pohvalio – „Nisam se ni pomerio“

Urednik

NEMCI OBJAVILI KAKO SU RIBALI VUČIĆA: Ispitivali ga kao kriminalca, OVO MORATE VIDETI

Urednik