4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Politika

DAČIĆ OSUO PO VUČIĆU: Radi protiv interesa Srbije, OVO JE NAVEO KAO GLAVNI RAZLOG

Ako SPS uđe u novu Vladu to će značiti ili da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, ili da će Ivica Dačić pogaziti ključno obećanje u predizbornoj kampanji i grubo izneveriti svoje birače. Ako Dačić pod pritiskom Kremlja bude održao reč, a Vučić bude odlučio da Srbija uvede sankcije Rusiji, nakon prevremenih parlamentarnih izbora smeši nam se ponavljanje izbora.

Kada je Socijalistička partija Srbije pod izbornim sloganom “Dačić premijer” osvojila preko 11. odsto glasova na parlamentarnim izborima 3. aprila, svi su bili iznenađeni, a ponajviše tabor Srpske napredne stranke, i to neprijatno, koja je ostvarila osetno slabije rezultate nego na prethodnim izborima. Naprednjaci su bili ljuti na SPS i Ivicu  Dačića. Zamerali su mu/im da je na konto rusofilije i protivljenja uvođenja sankcija Rusiji pokupio deo njihovih glasača.

Sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić prelama da li da se prikloniti Istoku ili Zapadu (najradije bi ostao neopredeljen), tj. da li da Srbija uvede sankcije Rusiji, ostaje otvoreno pitanje političke budućnosti Ivice Dačića, odnosno da li će za njega biti mesta u novoj Vladi.

Poruke Socijalista tokom predizborne kampanje se nisu mnogo razlikovale od poruka Naprednjaka, sem u jednoj stvari – Dačićevom konstantnom, eksplicitnom protivljenju uvođenja sankcija Rusiji. Srbija će se rukovoditi “svojim nacionalnim interesima, a oni podrazumevaju da se neće uvoditi sankcije Rusiji”, bio je jasan Dačić od samog početka kampanje, uz obrazloženje da je “licemjerje neprihvatljivo i nedopustivo za Srbiju”, te da “onaj ko traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije”.

Dačić je neumorno ponavljao da bi Srbija uvođenjem sankcija Rusiji “naudila sama sebi” i objašnjavao da ne očekuje da nova Vlada to uradi, između ostalog i zbog toga što će u njenom radu “učestvovati i Socijalisti na čijem je čelu”. “Mi se protivim sankcijama, to je i naša državna politika svih proteklih osam godina od kada Zapad primjenjuje sankcije protiv Rusije”, rekao je lider Socijalista tri dana pred izbore.

Socijalisti izdajnici

Ovakva kampanja izazvala je glasan revolt dela naprednjačkih glasila i partijskih vođa. Među prvima se oglasila premijerka Ana Brnabić koja je zamerila Socijalistima da su “neodgovornom proruskom politikom išli da uzimaju glasove SNS-a na izborima”, što je ocenila kao “izdaju tima”.

Negodovanje je izrazio i naprednjački advokat za specijalne namene Vladimir Đukanović koji je ispričao da je Ivica Dačić došao na završni izborni skup SNS-a u sportskom centru na Banjici i “pričao o majci Rusiji”. “To je toliko neodgovorno. I šta vi sada tu da kažete, dođete da iskoristite naš skup za svoju promociju”, poentirao je Đukanović.

Nakon izbora Dačićev je utihnuo. Oglasio se samo jednom i to u debati sa Nenadom Čankom, kada je ocenio da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje “hamletosvkih” razmera, “biti ili ne biti”, uz opasku da treba biti “racionalan”, ali i da Srbija “treba da gleda svoje interese”.

Tom prilikom ni u jednom trenutku eksplicitno nije pominjao neuvođenje sankcija, već se držao priče o ruskom protivljenju pristupanja Kosova međunarodnim institucijama, pa je i osudio kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Odnos SPS-a, i ne samo SPS-a, prema sankcijama Rusiji nije samo političko već i poslovno pitanje pojedinaca iz vrha stranke. Sergej Lavrov će, ako kao što su najavili neki srpski mediji bude posetio Beograd 7. juna, svakako Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću saopštiti  šta mogu da očekuju ako uvedu sankcije Rusiji i tako se u novom svetskom sukobu opredele za Zapad.

Sa druge strane, i Vučić i Dačić su iz prve ruke iskusili šta znači konfrontacija sa Zapadom.

Izvor: Vreme

Pročitajte

ŠOKANTNO: Pogledajte novi sastav Vlade, MNOGO LJUDI IZ OPOZICIJE – SAMO JEDAN CILJ IMA OVA VLADA

Urednik

I NAPREDNJACI LJUTI NA BRNABIĆKU ZBOG OVOG POTEZA S KOSOVOM: Vučić joj ovo zamerio, DA LI JE OVO KOŠTA MESTA PREMIJERA?

Urednik

OTKRIVENE VUČIĆEVE MILIJARDE IZVUČENE ZA BEOGRAD NA VODI: Sve u UAE, POGLEDAJTE ŠOKANTNE INFORMACIJE

Urednik