0.7 C
Belgrade
29. Januara 2023.
Politika

DAČIĆEV NAJJAČI UDAR NA VUČIĆA: Sada pokušava preuzeti apsolutnu moć, DA LI SE VUČIĆ MOŽE SPASITI?

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude postignut konačan dogovor o učešću SPS-a u novoj Vladi Srbije. U ovom trenutku je potvđeno da će lider stranke Ivica Dačić biti prvi potpredsednik vlade, koordinator službi bezbednosti i da će preuzeti jedno važno ministarstvo. U opticaju su, kako je Nova.rs već pisala, resor policije, odbrane i diplomatije, a pored toga sve su prilike da će socijalisti dobiti još tri ministarske fotelje.

Iako u izbornoj noći predsednik SNS Aleksandar Vučić nije pominjao mogućnost saradnje sa SPS-om, več sa manjinskim strankama, Ivica Dačić se ipak vraća u vladu.

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. Dačić će, pored važnog ministarskog mesta, mesta potpredsednika Vlade Srbije imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je otkrio da će i ovog puta za mandatar za sastav nove Vlade Srbije biti Ana Brnabić.

Međutim, kako saznaje Nova.rs, ovo nije jedino što sleduje SPS-u.

Prema informacijama Nova.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obavestio članove svoje stranke da će u okviru koalicionog sporazuma SPS-u ponuditi četiri ministarstva, te da će u narednim danima, kroz razgovor sa Dačićem, definisati koje će resore socijalisti dobiti na upravljanje.

“Pregovori Vučića i Dačića još nisu završeni, a treba da se usaglase još oko toga koja će to ministarstva biti”, kaže naš sagovornik blizak vlasti.

U prethodnoj vladi, Ivica Dačić nije bio član Vlade, već je na opšte iznenađenje bio postavljen za predsednika Skupštine Srbije. Ministarska mesta iz SPS dobili su Branko Ružić, koji je u prethodnom mandatu vodio prosvetu i Novica Tončev koji je bio zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Ovog puta, SPS će znatno bolje proći, što i nije toliko začuđujuće uzimajući u obzir izborni rezultat. Socijalisti su na aprilskim parlamentarnim izborima osvojili oko 100.000 glasova više nego na prethodnim, a s obzirom da je SNS prošla znatno lošije, lider SPS je imao više prostora za pregovore.

Rezultati su bili takvi da prvi put od 2014. godine Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića nije mogla samostalno da formira vlast ni u republici, ni u Beogradu. Pored toga, Dačić se nije kandidovao za predsednika Srbije i tako je olakšao Vučiću da odnese pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

2 minuta sramote zbog koje je Orlić nagrađen funkcijom, kraj je najgori VIDEO

Urednik

VUČIĆ UDARIO NA SVOJE: Otkrio njihove šeme, EVO KO JE BIO META NJEGOVOG NAJJAČEG UDARA DO SAD

Urednik

LICE SA AMERIČKE CRNE LISTE SE DRUŽI SA VUČIĆEM: Vučić se kleo da ga ne poznaje, A SADA GA FOTOGRAFIJA ODALA

Urednik