28.4 C
Belgrade
26. Juna 2022.
Društvo

DANAS VELIKI PROTEST ZBOG KOGA VUČIĆU NIJE DOBRO: Svi na ulicu, EVO GDE ĆE BITI PROTEST

Zbog neispunjenih zahteva oko socijalnog programa obećanog od Vlade Srbije i kompanije Stelantis, radnici kragujevačkog Fijata danas će blokirati magistralu Kragujevac-Kraljevo-Čačak, u prigradskom naselju Korićani, kod restorana “Dedinje”. Blokada će trajati od 15 do 17 časova.

„Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije“, rekao je predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković.

On je ocenio da sporazum koji je juče objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa „nije zvaničan“, već da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

Radnicima Fijata danas u 13 časova ističe rok za prijavu za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu, u trajanju od 18 do 24 meseca, uz otpremnimu od 220 evra po godini staža, a predstavnici radnika traže da se ovaj iznos promeni u 1.000 evra.

Tokom pregovora sa Radnom grupom prošle nedelje nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Zahtevi radnika odnose se i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Podsećamo, radnici Fijata mesecima protestuju, a nedavno je uu Beogradu održana i četvrta runda pregovora, na kojoj je umesto planiranog dogovora u vezi sa visinama otpremnine i zaštićenim kategorijama, radnicima i sindikatima saopšteno da se pomera rok za izjašnjavanje sa 15. na 20 jun. Upravo tada su najavili da će, ukoliko ne dobiju odgovore od Vlade, ponovo organizovati blokade.

Poslednji protest u Kragujevcu održan je 17. juna.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ ZABRINUO CELU SRBIJU! Predsednik otvorio dušu, otkrio da ima ZDRAVSTVENI PROBLEM

Urednik

NOVE ŠOKANTNE INFORMACIJE HRKALOVIĆ: Ponovo vrh države u pitanju, SADA SE POMINJE I BIA

Urednik

POJAVILA SE NECENZURISANA FOTOGRAFIJA MATEJA PERIŠA! Posle skoro 4 meseca, jasno je sve!

Urednik