5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Politika

DEA više ne da Vučiću šverc narkotika, SNS sistem ostaje bez para

Niko nije pošteđen Vučićevih pljački, poniženja i uništavanja. Bez diskriminacije, Vučić ubija celu Srbiju, navodi novinar Predrag Popović u novom broju “Tabloida”.

Piše: Predrag Popović

„To radi preko kineskih i ostalih fabrika s prljavom tehnologijom, uz pomoć domaćih zagađivača poput TENT-a, a naročito u saradnji s Rio Tintom. Pod pritiskom, usled decembarskih protesta, Vučić je odigrao još jednu predstavu, kojom je stvorio utisak da je prekinuta saradnja s Rio Tintom. Vlada Srbije je 20. januara poništila prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit.

– Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo. Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta “Jadar”, i Rio Tinta sve završeno. Gotovo je – rekla je Ana Brnabić.

Naravno, ništa nije gotovo. Vlada Srbije je donela Uredbu, koja je napisana tako da će bez po muke biti poništena na Upravnom sudu po tužbi koju će Rio Tinto podneti posle izbora. Vučić će tada reći da vlast mora da poštuje odluku suda, jer ne može da utiče na njegovu nezavisnost. Ekološki pokreti će moći da se ljute, Rio Tinto će nastaviti da posluje, a meštani Jadarske doline da prodaju imanja, pokupe pinkle i beže kud koji.

Vučić je uzeo proviziju od Rio Tinta, mora da ispuni svoje obaveze, bez obzira koliko one bile štetne po Srbiju. U dilemi – ili pola milijarde u džepu, a hiljade građana u grobu – Vučiću ne treba više od dva sekunda da se odluči za opciju, koja će mu dodatno napuniti džepove. Upravo zbog toga je Vlada Srbije izdala 172 rešenja kojima je odobrila istraživanje ruda i minerala, među kojima je još osam lokacija na kojima se traži litijum.

Ne prepuštajući ništa slučaju, Vučić i njegovi poslovni partneri iz Rio Tinta su napravili rezervni plan. Ukoliko procene da je u javnosti stvoren preveliki animozitet prema Rio Tintu, koji je već postao simbol uništenja životne sredine, prava na eksploataciju litijuma biće prebačena na neku drugu kompaniju. U igru je ušla australijska kompanija “Volt resources”, koja je u novembru prošle godine odkupila sve deonice srpskog preduzeća “Asena investments Beograd”, kao i tri prijave za dobijanje licenci za istraživanje litijuma. Isti dan, 18. novembra 2021. godine, akcije australijske kompanije su skočile za skoro 20 odsto. Jedna od prijava odnosi se na lokaciju “Jadar – Sever”, naravno za istraživanje nalazišta litijuma. Prijave još nisu odobrene, ali kad se to desi “Volt” će postati novi Rio Tinto.

Na domaćem terenu, gde može da upravlja svim institucijama, Vučić uspeva da progura svoje interese. Međutim, poslovnu sposobnost mu ograničavaju strane službe, naročito one koje se bave sprečavanjem trgovine narkoticima.

U Podgorici je, 12. januara, pronađeno 400 kg kokaina. Droga se nalazila u kutijama s voćem u magacinu kompanije “Voli”, čiji zvanični vlasnik je Dragan Bokan. Prošle godine, u avgustu, takođe u Podgorici, takođe u kutijama s bananama, policija je otkrila 1.400 kg kokaina. Pre nekoliko dana u Ekvadoru je zaplenjeno sedam tona kokaina, pripremljenog za transport u Crnu Goru. Na paketima, u koje je trebalo da bude stavljen kokain, nalazile su se iste oznake kao i na onom tovaru, koji je pronađen u magacinu “Volija” – R.S.B. i S.R.B. I to upućuje na zaključak da je droga namenjena srpskim kupcima, kako bi je prosledili na evropsko tržište.

Južnoamerički proizvođači kokaina i njihovi balkanski partneri oznakom S.R.B. dali su jasan trag. Kome je droga namenjena moglo je da se istakne samo da su na paketima napisali adresu naručioca – Bulevar Mihajla Pupina 10. Samo poslednji kontingent zaplenjene droge na evropskom tržištu ima vrednost od oko 200 miliona evra. To znači da je balkanski narko kartel za samo nekoliko meseci izgubio oko milijardu evra. Značajan signal je i to što strane službe, pod kontrolom američke Agencije za borbu protiv narko trafikinga DEA, više ne dopuštaju da droga stigne na odredište, nego ga plene kod prodavaca, kao u ovom slučaju u Ekvadoru.

To pokazuje da nemaju poverenja u lokalne vlasti i policiju, što i ne čudi, pošto se sumnja da je iz dve pošiljke, zaplenjene u Crnoj Gori, nestalo po sto kilograma. U prvoj je, navodno, pronađeno 1.400, a u drugoj 400 kg. Da ne bi usput isparilo stotinak kila kokaina, DEA je odlučila da drogu pleni u Južnoj Americi. Ionako se zna ko u Crnoj Gori i Srbiji predvodi narko kartel.

Ekvadorski udar naneo je štetu osnovnoj privrednoj delatnosti kartela oko Srpske napredne stranke. Šteta ne može se nadoknadi ni pokušajima da se u Srbiji legalizuje proizvodnja i prodaja marihuane, čime Vučić namerava da abolira svog poslovnog partnera Predraga Koluviju, vlasniku “Jovanjice”, najveće evropske plantaže droge. Taj zakon je privremeno povučen iz skupštinske procedure. No, Skupština će ovih dana izglasati Zakon o izboru predsednika, koji je usklađen s Vučićevim zdravstvenim kartonom.

Umesto zakona, kojim se omogućava da na čelo države bude izabrana osoba s mentalnim oboljenjima, za njegovo i opšte dobro neophodna je hitna promena vlasti, kako bi se najvećem pacijentu omoglućilo lečenje u nekoj ustanovi zatvorenog tipa.

Dok je Vučić na vlasti i slobodi, cela Srbija je bolesna“, navodi između ostalog Predrag Popović

Izvor: Magazin tabloid

Pročitajte

Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić – ŠOKIRAĆETE SE KADA VIDITE ZAŠTO IMA MOĆ

Urednik

Vulin žestoko obrukao Srbiju – OVO MU NE MOŽE PROĆI – VUČIĆ PORUČIO DA JE ZBOG OVOGA KRAJ

Urednik

RASKRINKANA NAJVEĆA I NAJBOLESNIJA VUČIĆEVA LAŽ: Ovaj čovek je prešao ovim sve granice

Urednik