0.7 C
Belgrade
28. Januara 2023.
Politika

DOK VUČIĆ PRIČA PROTIV LETOVANJA U HRVATSKOJ: Evo koji su funkcioneri otišli tamo, SUMNJA SE NOVCEM IZ BUDŽETA

Grad Čačak je sa Rijekom u Hrvatskoj nedavno potpisao sporazum o saradnji izmedju ustanova kulture dva grada. Medjutim, u delegaciji iz Čačka koja je brojala oko dvadesetak ljudi bio je samo jedan predstavnik ustanova kulture. Opozicione stranke smatraju da se radi o zloupotrebi posete i da je novcem građana u stvari plaćen provod gradskih funkcionera na riječkom karnevalu.

Delegacija brojna, ali na putu u Rijeci bio je samo jedan direktor ustanove kulture i to Umentičke galerije Nadežda Petrović. Veći deo delegacije činili su direktori komunalnih preduzeća, državni službenici, privrednici. Njihova uloga u kulturnom životu grada za većinu je nepoznata.

„Svakako da na zahtev možete dobiti informaciju koliko je koštala poseta. Tu se ne radi samo o kulturi, radi se i o nekim drugim poslovima koji mogu da budu veoma interesantni, posebno što je Hrvatska članica EU. Postoji mnogo fondova, mnogo korisnih razgovora koji mogu da se obave. Tako da sa tim ja problem nemam„, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ali ima opozicija koja postavlja pitanje šta su efekti sve češćih putovanja čelnika grada koja se plaćaju novcem poreskih obveznika, naročito ove posete koja se dogodila za vreme riječkog karnevala koji je trajao nekoliko dana.

„Javnost treba da bude upoznata, da odbornici Skupštine grada znaju šta se dešava. Da ti isti odbornici, skoro jednopartijske skupštine, bar budu obavešteni i da daju bar neki sud na tu temu, kolike su delegacije, ko su članovi delegacija, koliko nam treba delegacija, odnosno koliko im treba delegacija i šta se na tim skupovima, susretima, druženjima dogovara i o čemu će biti reči„, kaže Aleksandar Radojević prvi čovek Narodne stranke u Čačku.

Radojević podseća da lokalni funkcioneri već godinama odlaze u Rijeku, ali da je malo Rijeke viđeno u Čačku. Kaže da se lokalna kultura godinama urušava, da se za programe izdavaja sve manje novca, a pozorišne predstave dogode jednom u šest meseci.

„Kad se ide na putovanja i širi mreža kulture i saradnje, onda treba birati ljude koji se bave kulturom, koji se bave glumom, pozorištem, filmom, televizijoim, čime god, samo da to ne budu ekskurzije onih koji su se sakupili od strane vladajuće stranke i bili pozvani da se prošetaju da li do Rijeke, Trebinja, ili nekog grada bivše Jugoslavije ili Evrope„, poručuje Radojević.

Zbog toga će odbornici na narednoj sednici Skupštine grada zatražiti detaljne izveštaje o službenim putovanjima, upotrebi službenih vozila i koliko je sve to koštalo građane Čačka.

Izvor: Ozon press

Pročitajte

GOTOV JE: Vučić u žestokom sukobu sa službom! Neće mu oprostiti

Urednik

SUKOB NA VELIKI PRAZNIK: Objavljen snimak sukoba Vučića i Vulina, OVO MORATE VIDETI

Urednik

Brnabić u Berlinu javno priznala Kosovo kao nezavisnu državu

Urednik