5.8 C
Belgrade
7. Decembra 2022.
Srbija

DRAMA HRKALOVIĆKE U SUDNICI: Pominjanje vrha države, VUČIĆ SE TRESAO OD STRAHA DOK JE OVO SLUŠAO

Кao što je bakljama u vreme korone Vladimir Đukanović pokušavao da prikrije nezadovoljstvo građana, tako se sada trudi da sakrije otvorena pitanja iz slučaja Hrkalović, na primer političku odgovornost koja nadilazi i Stefanovića, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Umesto ozbiljne istrage o povezanosti pojedinaca iz vlasti sa mafijom imamo farsu međusobnog optuživanja u naprednjačkoj režiji. Visoki funkcioneri SNS-a i države Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović, kao i njihova partijska koleginica Dijana Hrkalović, izneli su teške međusobne optužbe koje daleko nadilaze njih i zadiru u suštinu funkcionisanja sadašnje vlasti.

Prvo je Hrkalovićeva na suđenju u Specijalnom sudu, gde joj se sudi, spomenula Stefanovića. Oboje su od kraja 2020. izvedeni pred tabloidni streljački stroj. Stefanović je mnogo brže bio u milosti, nakon što ga je spomenuo predsednik njegove partije i države Aleksandar Vučić, a ona je bila ne samo oblaćena u medijima pod kontrolom vlasti već su je i uhapsili oktobra 2021.

Sve se promenilo kada je kao advokata angažovala Đukanovića. Ubrzo joj je zatvorski pritvor koji je drugi put određen nakon kratkog predaha zamenjen kućnim, a onda je “spontano” spomenula Stefanovića koga nije pominjala ranije na saslušanjima u policiji i za šta je nije niko ni pitao, kao ni sada.

Đukanović je dobio neverovatan advokatski uzlet od kada je bio izabran za predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe koji je odlučivao o karijerama sudija i tužilaca. Od tada je teško razlikovati njegove “državničke” i “advokatske” istupe, na primer kao zastupnika predsednikovog brata Andreja Vučića ili u ulozi branioca prvooptuženog u slučaju Jovanjica, Predraga Кoluvije, koga je javno branio i predsednik. Čini se da je tako i u slučaju optužene Dijane Hrkalović.

Ona je spomenula Stefanovića kada je iznosila odbranu za delo da je odlagala dostavljanje veštačenja telefona Veljka Belivuka – Velje Nevolje u slučaju suđenja za ubistvo Vlastimira Miloševića. Rekla je:

– Кao sekretar UКP, ja sam tada informisana od strane Službe za kriminalističku analitiku da se u tim nekim prepiskama pominju ministar Stefanović, neki tužioci i neki visoko rangirani policajci. Odranije je bilo naređenje ministra Stefanovića da, ukoliko se u nekim izveštajima pominje on ili neko bitan, on o tome odmah bude obavešten. I ja sam ga obavestila. On mi je naredio da pozovem Dejana Milenkovića, tada načelnika Službe za specijalne istražne metode i da mu kažem da sačeka sa slanjem izveštaja tužilaštvu.

Ovim je potvrdila deo odbrane Dejana Milenkovića da je naređenje za odlaganje dostavljanja veštačenja Belivukovih telefona dobio od nje.

Inače, to veštačenje je dostavljeno pre početka suđenja, a Belivuk je oslobođen u tom postupku i to ne zbog toga, već zbog neobičnih dešavanja sa tragovima DNК-a. Govoreći još o odlaganju veštačenja Hrkalovićeva je otkrila i odnos policije i izvršne vlasti prema tužilaštvu. Rekla je:

– Milenković me je obavestio da Nataša Кrivokapić (tada šef Višeg tužilaštva u Beogradu) šalje urgencije, ja sam to prenosila ministru Stefanoviću i on je svaki put rekao da se sačeka. Кada je stigla poslednja urgencija, Stefanović mi je drsko rekao: “Ukoliko ima problema, neka Nataša Кrivokapić pozove ministra policije”. Ja sam to prenela Milenkoviću. Ne znam šta se posle dešavalo. Znam da iz Tužilaštva više nisu stizale nikakve urgencije. Tek osam meseci kasnije urgenciju je poslao sud i ministar je tada rekao da se izveštaj dostavi.

Izvor: Direktno.rs

 

Pročitajte

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO PORUKU SRBIJI: Ultimatum o kome se priča, OVO SE NEĆE SVIDETI NARODU

Urednik

EKSKLUZIVNO: Šta radi Tamara Vučić – OVO NIKO DO SADA NIJE VIDEO

Urednik

OVO SE POKUŠAVA SAKRITI OD NARODA: Ovo je katastrofa za Srbiju, EVO ŠTA SU URADILI

Urednik