5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Srbija

EPS NA ZIMU SPREMA HAOS GRAĐANIMA: Evo šta će uraditi, A SVE ZBOG NJIHOVE NESPOSOBNOSTI

U energetskom bilansu Srbije tokom zime nedostajaće oko 500 megavata struje na sat, zbog čega se, prema nekim izvorima, već prave planovi restrikcija.

Za sada niko od zvaničnika nije spreman da to potvrdi, ali retorika iz vrha vlasti sve je više usmerena na pripremanje javnosti na isključenja struje tokom zime od po nekoliko sati dnevno.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kao i poslovodstvo EPS-a donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbegne samo zato što smo spremni da platimo visoku cenu. Naime, na globalnom tržištu struje neće biti dovoljno, pa čak i da imamo novac, pitanje je da li ćemo imati od koga da je kupimo.

Da će biti teškoća potvrdio je juče i predsednik Srbije.

– Ostaje nam sedam meseci i sedam dana do 31. marta. Svaki dan ćemo da gledamo i da se borimo. Do sada nismo imali isključenja, a ja vam sada kažem da će se najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borićemo se svaki dan – kazao je Vučić.

Dodao je da sve što se zbiva u svetu postaje nenormalno pošto se nikada nije dešavalo da, na primer, isključenja struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske.

– Mi plaćamo danas kao građani struju 41 evro po megavat satu, a košta nas kad uvozimo 630 evra. To nije normalno i nemoguće je izdržati – rekao je Vučić.

Izvor: Danas

Pročitajte

NEVEROVATAN SKOK CENE STRUJE U SRBIJI: Evo koliko ćemo sada plaćati, OVO ĆE DOVESTI DO SVIH POSKUPLJENJA

Urednik

„Svakoj kući u Srbiji je ispostavljen račun od 750 evra“: Sumorna analiza o tome dokle nas je vlast dovela

Urednik

VUČIĆ U STRAHU: Sutra potpuna blokada – FIRMA OD KOJE SVE ZAVISI U SRBIJI SUTRA KREĆE U PROTEST, EVO ŠTA TO ZNAČI

Urednik