11.3 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Srbija

EPS UDARA NA GRAĐANE SRBIJE: Pogledajte koliko ćemo sada više plaćati, A IMA JOŠ I GORA STVAR KOJU SPREMAJU

Vlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu, do kraja ove godine, bude 95 evra za megavatsat a čim Nadzorni odbor formalno donese tu odluku, privrednicima će biti poslati novi ugovori, saznaje Danas.

To nije jedina mera koja se očekuje ovih dana kada je reč o energiji. Prema saznanjima Danasa, u planu su i restrikcije struje tokom zime, jer je neophodno smanjenje potrošnje za 500 MW na sat i to na nivou cele Srbije.

Očekuje se da će privrednici zbog novog poskupljenja struje tražiti podizanje ograničenih cena energenata, a osnov za takav zahtev, uz poskupljenje sirovina, bio bi i ovo novo poskupljenje struje sa 75 na najavljenih 95 evra po megavatsatu.

Prema saznanjima našeg lista, privrednici razmatraju da hitno traže podizanje granice koju je Vlada nedavno propisala za pelet, od maksimalnih 38.000 dinara za tonu.

Naime, sirovina, odnosno otpadno drvo koje proizvođači kupuju od Srbijašuma poskupelo je oko 15 odsto, cena je kod privatnika otišla sa 9.000 na 12.000 dinara za kubni metar, a uz poskupljenje struje od 26,66 odsto, kako se očekuje, cena koju je propisala Vlada, kako tvrde, ne može da pokrije troškove proizvodnje.

Da podsetimo, Danas je ranije pisao da će do 31. avgusta cena struje za privredu biti ograničena na 75 evra po megavatu bez PDV-a, a posle toga privrednici očekuju povećanje – za koje nisu spremni.

Izvor: Danas

Pročitajte

Uhapšen unuk poznatog pevača zbog prostitucije

Urednik

MONSTRUOZNE SLIKE: Vučićevo obezbeđenje prebija ljude, RAZLOG JE STRAŠAN – OVO ĆE SVET VIDETI

Urednik

VELIKI ŠTRAJK U FIRMI OD KOJE ZAVISI VUČIĆEV OPSTANAK NA VLASTI: Potpuna blokada, RADNICI GA ZOVU DA DOĐE AKO IMA HRABROSTI

Urednik