4.2 C
Belgrade
31. Januara 2023.
Politika

EU OBJAVILA TEKST koji Vučiću može da napravi ozbiljan problem

Evropska Unija je izrazila žaljenje zbog odluke Srbije da otkaže ili odloži „EvroPrajd“, uz napomenu da zemlje članice Evropske Unije podržavju jednakost i da se protive svakom obliku diskriminacije.

U tekstu koji je objavio Euroaktiv, jedan od najrelevatnijih sepcijalizovanih portala za praćenje događaja unutar EU, podseća se da je Vučić u nedelju saopštio da je EvroPrajd, godišnji događaj koji svake godine organizuje druga evropska prestonica, ove godine otkazan zbog „značajne krize na Kosovu“ i da ovaj razlog Evropska komisija nije prihvatila.

„Godinama se EvroPrajd zalaže za jednaka prava LGBTQ+ građana širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. To su osnovna prava za EU ​​i očekujemo da ih naši bliski partneri poštuju”, rekla je portparolka Komisije Ana Pisonero za „Radio Slobodna Evropa.“

„EU bi pozdravila dalje pojašnjenje vlasti u Srbiji u vezi sa njihovom odlukom da otkaže EvroPrajd, koji je trebalo da se održi u septembru“, rekla je ona.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre izrazio je razočarenje i rekao da partneri EU treba da budu u skladu sa pravima i jednakošću.

„EU podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije. EvroPrajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTQ+ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije“, tvitovao je on, dodajući da su „ovo osnovna prava za EU, a mi očekujte da naši najbliži partneri to podrže.”

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je prokomentarisao odluku Beograda, rekavši da se nada da će on ipak biti domaćin sledećeg EvroPrajda.

„U principu, nikada nije dobro otkriti nazadovanje u zaštiti osnovnih sloboda i ljudskih prava“, rekao je Bilčik u intervjuu za N1 TV.

„Ako je održavanje parade problem, moramo se zapitati da li, kao međunarodni partneri, možemo da računamo na to da će Srbija ispuniti očekivanja u drugim oblastima ili da će poštovati druge obaveze koje je prihvatila“, rekao je Bilčik.

U međuvremenu, Brnabić se sastala sa poslanicima Evropskog parlamenta Violom fon Kramon i Teri Rajndke iz grupe Zeleni/EFA kako bi razgovarali o tom pitanju.

Rajndke, potpredsednica skupštinske LGBTQ+-intergrupe, rekla je da smo „jasno stavili do znanja da Vlada Srbije mora da učini sve da zaštiti slobodu okupljanja – i za manjine“.

Kramon je dodao:

„Cela Evropa će gledati, a mi i dalje verujemo da srpske vlasti mogu da omoguće mirnu paradu ponosa. Premijer je obećao da će sa srpskom LGBTQ+ zajednicom pokušati da pronađe rešenje koje će, nadamo se, zadovoljiti sve strane.“

Uprkos Vučićevoj argumentaciji da je otkazivanje posledica situacije na Kosovu, mnoge političke ličnosti u Srbiji protive se održavanju EvroPrajda – što je još jedan problem.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se ne slaže sa održavanjem događaja poput EvroPrajda.

U razgovoru za TV Prva, Šapić je rekao da problem nije održavanje EvroPrajda ili izražavanje seksualne orijentacije, već „kako to izgleda“, dodajući da je „to u suprotnosti sa nekim našim tradicionalnim vrednostima“.

Predsednica EPOA-e Kristine Garina pozvala je Brnabić da ispoštuje obećanje da će podržati događaj.

„Predsednik Vučić ne može da otkaže tuđi događaj“, rekla je Garina i dodala da je „pravo na održavanje Prajda prema Evropskom sudu za ljudska prava osnovno ljudsko pravo.“

Brnabić je u ponedeljak prokomentarisala incident.

„Srpska država ne želi da nikome uskrati ustavna prava, ali je zabrinuta zbog posledica koje će imati domaćinstvo ovogodišnjeg EvroPrajda“, rekla je ona i dodala da ni prethodna administracija – koju je ona vodila kao premijerka – „nisu izdavali zabrane“.

„To je pre molba nego izjava poput: ’Nemojte se okupljati.‘ Ovakav skup je u skladu sa Ustavom, ali njegove reperkusije po našu zemlju su sasvim druga stvar. Pitanje je šta je trenutno moguće i kako možemo održati unutrašnju stabilnost. Žao mi je zbog situacije, ali ovaj septembar je oluja za sve nas. Tu su i strane sile koje se raduju našoj situaciji“, dodala je Brnabićeva.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SKANDAL: Ovakvo ulizivanje nikada nije viđeno do sad, SADA TERAJU I NAS DA OVO MORAMO RADITI ZA VUČIĆA

Urednik

VUČIĆ NAJAVIO TEŠKA VREMENA: Zatvaranje šoping molova, A ONDA SLEDE JOŠ GORE STVARI

Urednik

BRNABIĆKA ŠOKIRALA SANKCIJAMA SRBIJE: Kako će građani reagovati, OVO JE VEST KOJU SU DUGO ČEKALI

Urednik