6.4 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Srbija

EVO KAKO JE GRČIĆ DOBIO DIPLOMU: U koverti sve stiglo, EVO KAKVOG JE ČOVEKA VUČIĆ POSTAVIO NA ČELO EPS-a

Nataša Prišić, koja je kao specijalista korporativne bezbednosti radila u Sektoru unutrašnje kontrole EPS-a ukazivala na zloupotrebe u tom preduzeću i zbog toga dobila otkaz, u razgovoru za Nova.rs ističe da je EPS samo u jednoj godini za doškolovanje zaposlednih izdvojio 75 miliona dinara. Prišićeva otkriva i kako je nekadašnjem direktoru EPS Miloradu Grčiću stigla diploma.

Ističe da je glavni problem počeo od rukovodećeg kadra koji je tek po sedanju u fotelje pribavljao diplome – i to o trošku EPS.

– Kada se postavi pitanje stručnosti u odnosu na posao koji neko obavlja, ili bolje reći nestručnosti, sinonim za to, ne samo u EPS-u već i u Srbiji, je ime Milorad Grčić, sada već bivši direktor Elektroprivrede Srbije. Nikom nije poznato kakvu diploma ima ali svi znaju da je ona stigla u koverti, tek nekoliko meseci nakon stupanja na funkciju v.d. direktora EPS-a, na koju ga je 2016. godine postavila Vlada Srbije a potpisao tadašnji premijer, danas predsednik Aleksandar Vučić. U tom trenutku Grčić apsolutno nije ispunjavao uslove konkursa ali je bio politički podoban. Iako funkciju v.d.direktora nije mogao obavljati više od godinu, na njoj je ostao šest godina, sve do 2021. i kolapsa EPS-a kada je smenjen. Da se to nije desilo, i dalje bi bio na tom mestu, a da nije na njega postavljen, sigurno do kolapsa ne bi ni došlo – priča bivša koordinatorka Unutrašnje kontrole u EPS-u.

Ono što je podatak koji, kako Prišić kaže, zaprepašćuje, jeste novac koji je tada, na godišnjem nivou u Elektrovojvodini bio planiran za obrazovanje. U pitanju je cifra od, kako kaže, preko 75 miliona dinara dok je u Kolubari, koja je višestruko veća po broju zaposlenih, to bilo 20 miliona.

Na samo dva novosodska privatna fakulteta, za šta vrše kontrolu, na jednogodišnju edukaciju i master studije potrošeno je 12.712.000 dinara i to za 290 lica.

Prišićeva je u nekoliko navrata otkrila na koje je sve zloupotrebe nailazala tokom rada u Unutrašnjoj kontroli. Ukazivanje na propuste na kraju joj se obilo o glavu, te joj je zbog toga raskinut i radni odnos.

Ona je objasnila i kako je funkcionisao njen progon u EPS – najpre je bila izopštena iz daljih poslova, nije dobijala radne zadatke, njeni pretpostavljeni prekidaju komunikaciju sa njom i ona, kako kaže, narednih više od godinu dana trpi mobing „belog stola“ ali i pretnje i proganjanja.

Posle oko četrnaest meseci, bez najave, saznaje da je njen radni odnos retroaktivno raskinut.

Sudski postupci, koje je posle toga pokrenula, još nisu okončani.

Izvor: Luftika.rs

Pročitajte

EVO ZAŠTO SRBIJI PRETI HAOS: Za sve je kriv Vučić – EVO ZAŠTO ON NE SME DA PRIČA O OVOJ TEMI

Urednik

ŠARIĆ PROGOVORIO: Otkrio sve o Vučiću, EVO ŠTA MU JE PLATIO 100 MILIONA EVRA – SADA SE SVE RASKRINKAVA

Urednik

SPREMAN NOVI UDARAC NA DŽEP GRAĐANA: Ovo će mnoge odvesti u siromaštvo, EVO KAKO SE ISPAŠTA VUČIĆEVA NESPOSOBNOST

Urednik