5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Srbija

EVO KAKO VUČIĆ DOVODI SRBIJU DO GLADI: Dok nama govori da nema hrane, EVO KAKO JE ON PRODAJE ZAPADU I BOGATI SE

Direktor Poslovnog udruženja mlinara Žitounija Zdravko Šajatović potvrdio je Tanjugu da je u skladu sa odlukom Vlade Srbije počeo slobodan izvoz brašna iz naše zemlje.

On je ovu odluku ocenio kao dobru i naveo da nema potrebe da se za brašno uvode kvote, jer taj izvoz nikada nije ugrožavao domaću stabilnost i snabdevenost domaćeg tržišta brašnom.

„Brašna imamo dovoljno, a ono je proizvod koji ima veću dodatu vrednost i uvek proizvod sa većom dodatom vrednošću mora da ima prioritet u odnosu na sirovinu, ovoga puta pšenicu“, rekao je Šajatović.

Prema njegovim rečima, sada je na našim prodavcima da vrate stare kupce koji su u međuvremenu morali da se prebace na druga tržišta.

„Naša je šansa je u tome što se kriza na tržištu hrane, pa i na tržištu najvažnije sirovine koja se zove pšenica, nastavlja, tako da verujemo da će se konjuktura za tražnjom pšenice i brašna i dalje nastaviti pa ćemo bar deo gubitka u izvozu nadoknaditi“, ističe sagovornik Tanjuga.

Navodi i da je u protekla dva meseca brašno na svetskom tržištu poskupelo za 20 do 30 evra po toni, pa je umesto 420 evra po toni koliko je koštalo pre dva meseca, njegova cena sada 440 do 450 evra.
Šajatović ističe da će naše brašno za početak morati da se prodaje nešto jeftinije, kako bi se vratili nekadašnji kupci, ali da je tu naša sreća u nesreći što su stari kupci brašna iz Srbije koji su se u međuvremenu preorijentisali na bugarsko, krajnje razočarani i visinom cene i lošim kvalitetom.

„Naše brašno je mnogo bolje nego bugarsko, jer Bugarska proizvodi dosta meke pšenice, a brašno od meke pšenice je mnogo više za stočnu hranu, a manje za ljudsku ishranu“, objašnjava direktor Žitounije.

Očekuje da ćemo, s obzirom na dugogodišnju i već uhodanu saradnju sa našim starim kupcima brašna – Makedonijom, Crnom Gorom i BiH, kojima smo godišnje prodavali po oko 40.000 tona brašna, brzo obnoviti saradnju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je rekao da će Odluka Vlade o slobodnom režimu izvoza brašna iz Srbije početi da se primenjuje od 15. maja.

Podsetio je da je do sada važila kvota od 23.000 tona mesečno za izvoz brašna.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

OTKRIVAMO KO JE VUČIĆEVA ŽENA: Troši državne pare na raskoš, MILIONI EVRA NA OVO POTROŠENI – SKANDAL

Urednik

NAROD ŠUMADIJE USTAO: Blokirali put, MINISTAR BESAN NA NJIH -EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

HRKALOVIĆKA PROMENILA PLOČU: Evo na koga je sada udarila iz vrha vlasti, OBJAVILA NOVE ŠOKANTNE INFORMACIJE

Urednik