5.7 C
Belgrade
7. Decembra 2022.
Politika

EVO KO JE PREUZEO SADA OPOZICIJU: Ovo niko nije očekivao, OVO JE SADA NJIHOV PLAN

Bliže se novi beogradski izbori, a predstavnici srpske opozicije za sada vode samo neformalne razgovore. Sa druge strane, ozbiljnije se razgovara sa partnerskim strankama iz Evropske unije, koje ih, prema saznanjima “Nove”, savetuju da se grupišu u tri kolone – socijaldemokratsku, zelenu i umereno nacionalnu.

Ukoliko lider SNS Aleksandar Vučić ne prekrši datu reč, izbori u Beogradu biće ponovljeni, a u igri su dva termina – decembar ili mart sledeće godine. Iako se izlazak na birališta približava, atmosfera i odnosi u opoziciji su, čini se, nikad gori, pa je vrlo upitno ko bi sa kim mogao da pravi koaliciju.

Izvor “Nove” navodi da priprema za te izbore praktično još nema i da se vode samo neformalni razgovori, ali u daleko manjoj meri nego što je to neophodno u ovakvim političkim okolnostima.

“Komunikacija između stranaka je praktično neformalna i gotovo da je nema na liderskom nivou. Postoji komunikacija na nižem nivou i to je sve nezvanično. Sa druge strane, više se razgovara sa evropskim partnerima nego ranije”, kaže naš sagovornik.

Da su intenzivirani razgovori sa Evropljanima pokazuju i posete delegacija pojedinih stranaka opozicije partnerima u EU. Tako su članovi Demokratske stranke otputovali u višednevnu posetu Berlinu, gde su im domaćini tamošnje socijaldemokrate (SPD).

Nešto ranije isti grad su posetili i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, gde su razgovarali sa visokim predstavnicima partije Zelenih i kolegama iz ove partije koji se bave lokalnim politikama Berlina.

Upravo su ove dve stranke – SPD i Zeleni, uz liberale, na vlasti u Nemačkoj.

Prema saznanjima našeg lista, poruka evropskih partnera je da srpska verzija “zelenih” u vidu koalicije “Moramo” opstane i za naredne izbore, da u jednoj koloni budu socijaldemokrate, a da treća bude umereno nacionalna, odnosno da je čine stranke desnog centra.

Ipak, nakon svih postizbornih dešavanja, na pitanje ko će biti u kojoj koloni nije jednostavno odgovoriti. Kako sada stvari stoje, koalicija “Moramo” ostaće u istom sastavu i za naredne izbore, bar kad je reč o ključnim političkim organizacijama.

Nepoznato je, međutim, ko bi bio u drugoj i trećoj koloni i o tome za sada može samo da se nagađa, i to imajući u vidu sukobe u koaliciji Ujedinjena Srbija.

Da je jedna od opcija grupisanje opozicije u više kolona po programskim ili ideološkim kriterijumima, za Nova.rs je pre dva dana rekao i Zoran Lutovac, lider DS. On, međutim, nije isključio ni formiranje najšireg mogućeg saveza, šireg od koalicije Ujedinjena Srbija, (za izbore u Beogradu ako ih bude) u slučaju da istraživanja pokažu da postoji sinergija, odnosno da bi jedna lista donela više glasova.

Na pitanje da li u tom najširem savezu vidi i koaliciju Moramo, SDS Borisa Tadića, Novu stranku…, Lutovac nije konkretno odgovorio.

“Mislim na sve relevantne političke aktere koji bi od strane građana bili doživljeni kao politička snaga koja može da se suprotstavi. Snagu jedne partije ne čini samo trenutni rejting. Čini je i organizacija, tradicija i brend i kvalitet ljudi koje poseduje, iskustvo koje oni poseduju i iskustvo proteklih izbora koji pokazuju da li neko ima uopšte neki kapacitet da bilo šta doprinese tom udruživanju”, rekao je predsednik DS.

Da opozicija mora da razmišlja o grupisanu, kaže Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i bivši lider demokrata. On za “Novu” navodi da, kako se čini, sve stranke manje – više imaju problem sa prelaskom cenzusa.

“Ukoliko već nije moguće objediniti opoziciju pod jedan kišobran svakako to treba učiniti u ideološkom smislu. Da li će se to dogoditi tako što će biti konstituisane dve kolone, pa će socijaldemokrate i zeleni kao levi centar ići zajedno, a desni centar kao druga kolona, ili će levi centar ići u dve kolone, kao što je to bilo na ovim izborima, to je sekundarno. Ono što je najvažnije je da bude što manje rasipanja glasova”, kaže Pajtić.

On navodi da su ovi izbori bili blagorodni jer su ukazali koje su stranke relevantne, a koje nemaju neku značajniju podršku unutar biračkog tela.

“Više nećemo imati onu vrstu kakofonije koju smo imali pred prethodne izbore, nego će biti jasno koje liste zaista imaju potencijal da pređu cenzus, a koje ne. Oko tih lista treba da se organizuje struktura koja će izaći na izbore”, kaže bivši lider DS.

“Uslov za dobar rezultat je da juče prestanu da se svađaju”

Bojan Pajtić navodi da je uslov svih uslova da opozicija proknjiži dobar rezultat je da juče prestane da se svađa i prepucava preko medija.

“Svako ko misli da može da profitira tako što će da bilo koga iz opozicije kritikuje veoma greši. Svaki sukob unutar opozicije dovodi do odvođenja jednog dela birača u apstinenciju. Birače ne zanimaju sujete i ambicije političara, ko je sebe zamislio kao prvog ili drugog… Birači ovom režimu žele da vide leđa”, zaključuje Pajtić.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

RASPAD PRED IZBORE: Sukobi li se Andrej Vučić i Stefanović, RAZLOG JE SUROV, EVO KO JE BIO JAČI

Urednik

VELIKI HAOS NA BIRAČKOM MESTU: Evo kako SNS pokušava ukrasti glasove, NAROD USTAO DA IH SPREČI (VIDEO)

Urednik

Boško Obradović: Paket hitnih ekonomskih mera

Urednik