5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

EVROPSKI PARLAMENT UDARIO NA VUČIĆA: Ovo mu neće oprostiti, EVO ŠTA MU NEĆE OPROSTITI

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za “Novu” da je poseta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi “PR šou” koji može da ima negativne posledice po pozicije naše zemlje u pregovorima o statusu Kosova. On kaže da ne zna da li se predsednik Srbije Aleksandar Vučić redovno čuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li međusobno usklađuju politiku, ali da bi to, ukoliko se ispostavi istinitim, ukazivalo da se Srbija kreće putem Turske i statusu večitog kandidata za članstvo u EU.

Poslanik Evropskog parlamenta rekao je za „Novu“ da je poseta ministra unutrašnjih poslova Moskvi još jedan korak unazad Srbije, kad je reč o njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Ne vidim drugi razlog zbog čega se ova poseta realizovala, osim da se stvori tenzija između Srbije i Evropske unije. Znam da je u pozadini pitanje Kosova, ali ovakve inicijative i posete, kao i poruke da će Rusija podupirati Srbiju po pitanju Kosova, nisu mi jasne. Srbija ima saveznike i unutar Evropske unije i po pitanju Kosova joj ne treba savezništvo sa Rusijom. Bilo bi mnogo bolje i pametnije za Srbiju da stvori dobre i jake veze sa onim zemljama u EU koje imaju veoma jasan stav po ovom pitanju“, smatra Grošelj.

On smatra da je Vulinova poseta Moskvi zapravo “PR šou” koji će imati veoma negativne posledice po pozicije naše zemlje u pregovorima o statusu Kosova.

“Srbija ima pogrešnu predstavu da će Rusija, kao stalna članica Sveta bezbednosti UN, biti u poziciji da joj osigura zaleđinu po pitanju Kosova. Međutim, to pitanje se neće rešavati u Savetu bezbednosti, već, kao što je to očigledno, kroz pregovore Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU i uz učešće Sjedinjenih Američkih Država”, objašnjava on.

Grošelj se osvrnuo i na izjavu Lavrova da se “Putin i Vučić redovno čuju i usklađuju svoje korake”, rekavši da ne zna da li je to tačno.

“Ako je ovo tačno, to onda znači da će Srbija krenuti putem Turske i biti decenijama kandidat za članstvo u EU, a nikad neće biti zemlja članica. Ipak, mislim da to nije u interesu vaše države. Zvanična srpska politika iritira zapadne zemlje koje će na kraju, voleli to ili ne, odlučivati kakav će biti status Kosova i kakvo će biti stanje na Zapadnom Balkanu. To je sasvim jasna poruka koja je poslata iz Vašingtona i Brisela”, naglašava on.

Kako će Rusija pomoći Srbiji

Grošelj se pita i na koji način Rusija može da pomogne Srbije u trenutnim okolnostima, ako znamo da je su istočnim granicama naše zemlje Rumunija i Bugarska.

“Obe zemlje su članice EU i NATO. Otkazivanje posete Sergeja Lavrova vrlo jasno pokazuje u kakvom je okruženju Srbija. Na veliko moj razočarenje, zbog svega što smo do sada videli, Srbija je po nekim pitanjima bliža Rusiji. Međutim, važno je istaći da je ekonomski i kulturno Srbija oduvek bila deo Evrope. Ako gledamo gde građani Srbije žele da ode, onda nam je jasno da je Srbija još uvek bliža EU”, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

OVO NIKO NE SME DA OBJAVI: Pogledajte kakvu je katastrofu Vučića napravio, ZBOG OVOGA ĆE HILJADE SRBA BITI GLADNO

Urednik

ODBORNIK NAPRAVIO HAOS: Naprednjake uništio kao niko do sad, ONI U ŠOKU MU APLAUDIRALI KAKO IH JE RAZBIO

Urednik

VUČIĆEV NAJBLIŽI SARADNIK POBEGAO IZ SRBIJE: Spremano mu hapšenje, EVO ŠTA JE URADIO

Urednik