9.9 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Politika

Gde je nestao iz vlade Nenad Popović?

I dok su se svi pitali gde je nestao sada bivši ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u danu kada se u Skupštini izglasava nova vlada, lider Srpske narodne partije saopštio je da je imao ranije zakazan lekarski pregled u inostranstvu, ali da on kao i njegova stranka “snažno podržavaju novu vladu”.

Sagovornici N1 smatraju da to što se Popović, kao ruski čovek, nije našao u novoj vladi ne pokazuje okretanje vlade više ka Zapadu, jer njegov politički uticaj nije toliko značajan.

Godinama slovi za proruskog čoveka u Srbiji. Nenad Popović u Moskvi je magistrirao i doktorirao, ali i razgranao privatni biznis. U politiku je ušao kroz Demokratsku stranku Srbije, a u prethodne dve Vlade svoje ministarsko mesto zadobio je kao lider Srpske narodne partije koju je osnovao 2014.

U trećoj vladi Ane Brnabić za njega nije bilo mesta, ali ga nije bilo ni u skupštinskoj sali kada se o vladi glasalo.

– Da sam bio u Beogradu, naravno da bih glasao za izbor Vlade, jer smo mi deo vladajuće koalicije u Skupštini Srbije – rekao je Popović.

Na pitanje da li je nova Vlada sa promenama koje je donela više proruska ili prozapadna – vlast odgovara „prosrpska je, a suštinski Vlada je baš onakva kako je to zamislio predsednik Vućić.

– On uvede u vladu igrače koji treba i za javnost i za međunarodnu zajednicu da služe kao glasnogovornici nekog stava, pa imamo navodno one koji su prozapadni i oni koji su navodno proistočni. Mada oni i mogu lično da budu takvi, ali nisu u vladi zbog svojih afiniteta, nego zato što je Vučić procenio da mu treba neko ko je amortizer i glasnogovornik. Niko od njih nema autentičnu težinu dok je u njegovoj ekipi, druga strana medelje je kada se raziđu – objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Politikolog Boban Stojanović stava je da Vučić nije želeo da u vladi ima bilo koga ko ima političku težinu, a da je na bilo koji način u javnosti percipiran kao proruski ili prozapadni čovek.

– I zato mislim da u Vladi nema ni Aleksandra Vulina, ni Nenada Popovića s jedne strane, ni Zorane Mihajlović s druge strane. Mnogi govore o uticaju Zapada kroz Dubravku Đedović ili Tanju Miščević, međutim one nisu političke ličnosti, obe su profesionalci i nisu političari u pravom smislu te reči bile do sada – stav je Stojanovića.

Smatra Anđelković da Moskva ima mnogo ozboljnije saradnike u Srbiji, počev od SPS-a sa kojim ima tradicionalno bliske odnose, pa i u skorije vreme i sa SNS-om i samim Vučićem.

– Nemaju Rusi sa Nenadom Popovićem i njegovom strankom takav odnos da bi oni bili njihovi glasnogovornici. Nenad Popović je u Rusiji pre svega biznismen, u Srbiji je političar bez neke velike težine. Rusija, koja je velika sila, sigurno ne zasnivma svoj uticaj na partiji koja ima na primer dva poslanika – kaže Anđelković.

– Ali znajući kako Rusija funkcioniše biznis veza je i politička veza. I u tom smislu ne bih ja ocenio da nije imao nikakav politički značaj, jer samo možemo da postavimo kontra pitanje – zašto je onda i bio ministar svih ovih godina, ako to nije zbog dobrih odnosa sa političkim i ekonomskim vrhom Rusije. On nema nikakav politički kapital u Srbiji, praktično jedini kapital su mu dobri odnosi sa Ruskom Federacijom – dodaje Stojanović.

S obzirom na to da je SPS dugo važio za ključnog partnera Moskve u Srbiji, a da je SNS nastojao da sa Rusijom kao i sa Zapadom on ima prioritet u odnosima, Anđelković je mišljenja i da su verovatno Nenada Popovića i uveli u vlast kako bi deo tog proruskog kolača preuzeli SPS-u. Sada će palicu preuzeti neko drugi ili će se Vučić udaljiti od Moskve.

Izvor: Direktno

 

Pročitajte

SRBIJU ČEKA OVAJ SCENARIO: Vučić najavio nove strašne stvari, EVO ŠTA SE DEŠAVA

Urednik

Andrej Vučić gradonačelnik jednog od najvažnijih gradova Srbije?

Urednik

NOVI PREMIJER UDARIO NA VUČIĆA: Pokazao da je moćniji od Vučića, EVO U ČEMU LEŽI NJEGOVA MOĆ

Urednik