4 C
Belgrade
4. Decembra 2022.
Srbija

GENERAL SRPSKE VOJSKE UDARIO NA VUČIĆA: Dao intervju o kome će se pričati, RASKRINKAO SVE NJIHOVE TAJNE

Princip slepe poslušnosti i odanosti lideru stranke, te obračun i odstranjivanje slobodomislećih članova, obezbedili su da se, kao nikada u istoriji parlamentarizma, SNS hijerarhijski ustroji kao stranka sa gotovo vojničkim odnosima.

Ovo je u razgovoru za Danas ocenio general Momir Stojanović, nekadašnji funkcioner i poslanik SNS, koji je bio i direktor Vojno- bezbednosne agencije.

Koliko i kako je Srbija promenjena u protekli deset godina vlasti SNS? Šta je njen najveći rezultat, a šta problem koji je proizvela?

 Pozitivni rezultati SNS vlasti u proteklih deset godina su porast stranih investicija u našu zemlju, poboljšanje putne i železničke infrastrukture i stabilan kurs dinara.

Generalno, dostignuća aktuelne vlasti su velika kada je u pitanju forma, a jako skromna kada je u pitanju suština. Nijedan gorući problem nije rešen, niti su napravljeni pozitivni pomaci. Kosovo klizi ka nezavisnosti, a Republika Srpska ka unitarnoj Bosni i Hercegovini. Integracija u EU je jako daleka. Spoljna politika i diplomatija se svela na jednog sveznajućeg i svemogućeg čoveka.

Negativni rezultati su i razaranje institucija, kontrola medija, odliv školovanog kadra, zagadjenje životne sredine kroz uvoz prljave tehnologije, dalji pad nataliteta, promocija nestručnih i nesposobnih kadrova, ogromno zaduživanje zemlje i koketiranje vrha države sa nosiocima kriminala i korupcije.

Najveća šteta je što će ispravka grešaka ove vlasti trajati jako dugo. Poseban problem je što su najviše urušene institucije koje se staraju o sprovođenju zakona, odnosno tužilaštva i sudovi. Vlast je izmislila način kako da direktno utiče na rad pravosuđa- sva lica koja pretenduju na tužilačku i sudijsku funkciju moraju da završe Pravnu akademiju, a ko će se slati u akademiju odlučuje SNS. Na taj način smo dobili direktno stranačko tužilaštvo i pravosuđe. Jako puno vremena je potrebno da se takvi ljudi “eliminišu” iz pravosuđa.

Uprkos takvim rezultatima, vlast je stabilna. Da li postoje okolnosti koje bi dovele do njene smene i koje su?

U sadašnjim okolnostima- do ubrzanog raspada SNS i dolaska neke druge političke opcije na vlast može dovesti jedino odluka Aleksandra Vučića da se sam povuče sa političke scene. Ništa drugo. Naravno, odlazak ove vlasti mogla bi ubrzati radikalizacija pitanja Kosova i drastični pad životnog standara.

Koliko njenom opstanku pomaže to što je opozicija slaba i razjedinjena?

 Dugoj vladavini SNS-a u dobroj meri jeste doprinela i razjedinjena i konfuzna opozicija, zarobljena u egocentrizmu i sujetama. Opšte je poznato da ova vlast obilato koristi usluge institucija u sektoru bezbednosti, koje je mimo zakona instrumentalizovala i usmerila ka praćenju i razbijanju opozicionog delovanja. Jedno od radikalskih nasleđa kojeg se SNS nije odrekla jeste ucena i kupovina istaknutih opozicionih lidera i formiranje lažnih opozicionih političkih opcija. To se najbolje vidi na aktuelnom primeru formiranja nove gradske vlasti u Beogradu.

A šta će se desiti sa SNS kada sa njenog čela ode Aleksandar Vučić, koji je to najavljivao?

Verujem da delim mišljenje mnogih da je uspeh SNS vezan isključivo za jednog čoveka i da će se stranka nakon odlaska tog čoveka sa njenog čela vrlo brzo raspasti i neće predstavljati ozbiljniju političku opciju. Neće tu biti dugog urušavanja, kao kod nekih drugih stranaka. Sve će trajati mesec ili dva. Formirana bez ideologije, funkcionalno bez demokratskog pluralizma, sa ozbiljnom krizom kompromisnih rešenja, SNS u budućnosti nema šanse. Uostalom, već su sve vidljiviji sukobi u toj partiji, kao i zamor predsednika stranke da te sukobe kontroliše.

Izvor: Danas

Pročitajte

SUROVO: Evo kako Vučić krade od bolesnih ljudi, NOVAC UZIMA NA TUĐOJ MUCI

Urednik

BORBA I DALJE TRAJE: Narod se bori sa Vučićevim investitorima, HOĆE DA UZMU VELIKO PRIRODNO BOGATSTVO

Urednik

VUČIĆ PONOVO POKUŠAO PREVARITI BESNE RADNIKE: Oni sada uradili neverovatnu stvar, EVO KAKO SU GA IZNERVIRALI

Urednik