27.4 C
Belgrade
15. Augusta 2022.
Politika

HRKALOVIĆKA OTKRILA: Evo kako su naprednjaci umešani u aferu sa drogom, POMENULA I VUČIĆA

“Aferu ‘Jovanjica’ su montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković u dogovoru sa stranim službama”, tvrdi bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović, dodajući da je to njen zaključak mada za isti nema direktnu potvrdu. Zatim je iznela, kako kaže, nekoliko primera kao potvrdu da je taj predmet “napakovan, isforsiran i protivzakonit”.

„Iako nisam fizički bila u MUP-u tada, daću vam nekoliko primera da biste videli koliko je taj predmet napakovan, isforsiran i protivzakonit. Sa nekog stručnog stanovišta sada ću to da razmontiram“, rekla je Hrkalović u intervjuu Objektivu govoreći o aferi uzgajanja marihuane na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“ čiji je vlasnik Predrag Koluvija.

Upletoše Andreja (Vučića) ni krivog ni dužnog u to, navela je ona.

Zatim je objasnila kako teče postupak operativne obrade MUP-a.

“Vi ste na primer sada na operativnoj obradi MUP-a. Inače, na obradi MUP-a, na tim merama slušanja nisu samo kriminalci. Neki operativac dobije neka operativna saznanja da vi radite neka krivična dela, otvori se operativna obrada da bi se ta saznanja potvrdila ili odbacila. Ako se potvrde saznanja onda se ta obrada tzv. iseče, izvrši se realizacija obrade, vi budete uhapšeni i dalje sprovedeni u istragu i ide sudski proces. To je jedan momenat, a  može da se desi da ta saznanja ne budu potvrđena i operativna obrada se zatvara”, objasnila je postupak Hrkalovićka.

Onda se osvrnula na slučaj “Jovanjica” i ispričala šta se dešavalo prilikom hapšenja Predraga Koluvije na auto-putu kod Smederevske Palanke.

“Ja sam policajac beogradske policije i nadležan sam za teritoriju grada Beograda. Vi ste lice za koje imam saznanja da se bavite kriminalom, ja vas stavim na obradu a vi živite van teritorije Beograda. Otvorim operativnu obradu i potvrdim da ste vi kriminalac. Dogovorim sa tužiocem i sudijom nalog za pretres vaših objekata odmah, a onda da ne biste pobegli malo vas pratim i onda ako krenete auto-putem, recimo kod Smederevske Palanke, ja vas tu isečem, uhapsim i sve ide dalje po postupku”, rekla je Hrkalovićka.

“Šta se ovde desilo? Pa nije se desilo ništa od toga. Naredba za pretres je dobijena tek sutradan od dana hapšenja što govori u prilog tome da oni nisu otvorili nikakvu operativnu obradu. Ako nisu otvorili operativnu obradu šta onda traže na auto-putu. I onda na sve to protivpravno zadrže lice (Predraga Koluviju) tako da tek kasno uveče dobiju rešenje o zadržavanju od strane tužioca. Znači, oni su više od četiri sata protivpravno lišili slobode to lice da bi tek naknadno stiglo rešenje o zadržavanju i tek naknadno stigla naredba za pretres”, rekla je ona.

Ako su naknadno dobili rešenje o zadržavanju to je zato, kako kaže, jer to niste planirali, niti ste znali da ćete ih hapsiti – jer niste imali operativnu obradu.

“A šta ćete onda na auto – putu van teritorije za koju ste nadležni, šta vi tu izvodite, šta radite, sa kojim ciljem, u čijem interesu”, upitala je Hrkalovićka, napominjujući da pošto su protivpravno zadržali lice nisu mogli to da kažu tužiocu već su onda rekli da su telefoni bili kod Koluvije.

“Ja vam garantujem, ja znam da su mu uzeli telefone onog momenta kada su ga lišili slobode”, tvrdi bivša državna sekretarka MUP-a i dodaje:

“Ako su mu uzeli telefone, kako je onda on obavljao te pozive koje je navodno obavljao ka Andreju i ne znam kome? Nemoguće”, rekla je ona, dodajući da je “jedan od tih telefona imao deset pokušaja za uništavanje”.

Kada je  tužilac, dodaje ona, pitao Milenkovića zašto je uništavanje zaustavljeno na osmom pokušaju, on je rekao da je Koluvija to sam hteo jer su kod njega bili telefoni.

“Da uništi telefon, ma stvarno? Nije mogao da obavlja te pozive jer su telefoni bili kod operativaca koji su ih čačkali neovlašćeno. Dakle, operativac je pokušavo da ga otključa i onda se zaustavio jer je shvatio da će ga uništiti. To su samo neki primeri za Jovanjicu”, navela je “svoje dokaze” Hrkalovićka.

Za sve to je, kako ona tvrdi, odgovoran Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković, zvani mali Senta.

Ko je Dijana Hrkalović?

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu. Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je preneo portal Istinomer, osnovne i master studije psihologije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu a nakon toga je upisala doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.

U Bezbednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti.

Portal Istinomer podseća i da je Hrkalović na izborima za Skupštinu Beograda 2012. godine, kao dvanaesta na listi Srpske napredne stranke “Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić” izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na dužnost državnog sekretara MUP-a je stupila u julu 2017. godine.

Pozicija državnog sekretara je pored pozicije ministra – najvažnija, pa je tako Hrkalović često bila prisutna tokom konferencija za novinare ministra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu”.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio se Dijani Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželeo joj mnogo uspeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

Hrkalović nakon toga nije imala javnu funkciju.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

DIPLOMATA OČITAO LEKCIJU VUČIĆA: Poslao otvoreno pismo, UNIŠTIO GA OVIM INFORMACIJAMA

Urednik

NEMAČKI MEDIJI UDARILI NA VUČIĆA: Ovo su uradili Tadiću pred pad, EVO ŠTA SU MU PORUČILI

Urednik

SRBIJA PONOVO IDE NA IZBORE: Ove je sve šokiralo, EVO KADA ĆEMO PONOVO NA BIRALIŠTA

Urednik