5 C
Belgrade
28. Marta 2023.
Politika

JEDVA ŠKOLE ZAVRŠILI: Evo ko su najbogatiji srpski političari, NIKADA NA NJIH NE BI POMISLILI – OVO JE STRAŠNO KOLIKU IMOVINU POSEDUJU

Upoređujete cene hrane sa onima od prošle godine, brojite koliko vam ostaje za struju (ako je bude), grejanje (ako ga bude) i nove jakne za decu, jer su sve prilike da će u njima sedeti na časovima u školi. Vlast kaže za sve je kriv rat u Ukrajini i obećava da će sve biti u redu, ali đavo vam ne da mira i po ko zna koji put pokušavate da smislite kako ćete “najbezbolnije” da preživite zimu. Zato je dobro da znate da za neke zime nema. Pre svega za pojedine poslanike, koji će u ovom sazivu imati znatno veću platu.

Cene u Srbiji zvanično su povećane za 13,2 odsto u poslednjih godinu dana i to je itekako osetilo svako domaćinstvo u Srbiji.

Najviše su poskupeli jaja, mleko, ulje, meso, a njihova cena bila bi još veća da ih država nije ograničila. Najavljeno je i da to nije kraj, te da će inflacija u poslednja četiri meseca ove godine dostići vrhunac.

Istovremeno je poskupela struja, zvanično oko šest, a prema procenama nekih stručnjaka i više od osam odsto. U 14 gradova Srbije odobreno je i poskupljenje grejanja, a dozvolu za isto čeka još 30 toplana, uključujući i Beograd.

Novčanici nam gore, a plate su, uglavnom, ostale iste.

Ne svima.

Najnoviji podaci Agencije za borbu protiv korupcije o imovini i prihodima javnih funkcionera pokazuju da je pojedinim poslanicima u republičkom parlamentu plata povećana u odnosu na onu koju su imali u prošlom skupštinskom sazivu. Doduše, ne svima i čini se samo onim najzaslužnijima, a najčešće kroz rad u skupštinskim odborima…

Tako su na spisku onih kojima je povećana plata poslanici SNS Biljana Pantić Pilja, Nevena Đurić, Lav Grigorije Pajkić…

Povišica za uvrede

Poslanici Pilji plata je u prošlom sazivu parlamenta iznosila 99.444, sad iznosi 112.000. Istakla se za skupštinskom govornicom, pogotovu pretnjama novinarima televizija N1 i Nova S, koje je u više navrata nazivala antisprskim medijima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

“U ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, govorila je Pilja.

Plata je povećana i Lavu Grigoriju Pajkiću, koji je navedene medije, uz list “Danas” uporedio s vođama logora u Jasenovcu, reditelje Gorana Markovića i Srđana Dragojevića s mafijašima, a govoreći o generalu Zdravku Ponošu rekao da je u vreme dok je bio na čelu Generalštaba, od kvalifikacija bilo dovoljno da završi neki NATO kurs. Za ovoj doprinos Pajkiću je plata povećana sa 115 na 130 hiljada dinara.

SNS poslanica Nevena Đurić u prošlom sazivu parlamenta primala je samo paušal od 35.000, a sada joj plata koju dobija iz budžeta iznosi 128.000 dinara.

Ulazak u republički parlament isplatio se i bivšem gradskom menadžeru Goranu Vesiću, čija je plata porasla sa 109 na 130 hiljada dinara.

Bajatović neprikosnoveni rekorder

Rekord i dalje drži poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, On prima 22.462 dinara mesečno kao direktor preduzeća Srbijagas, zatim oko 1,5 miliona donara kao član Nadzornog odbora AD Jugorosgaz, onda 587.000 takođe kao član Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i 1,7 miliona donara kao direktor preduzeća Gastrans iz Novog Sada. Pored toga, prima i paušal kao poslaniku u iznoso od oko 35.000 dinara.

Sami izračunajte koliko je to ukupno.

Relativno visoka primanja ima i poslanica SNS Marija Zdravković, inače direktorka KBC Bežanijska kosa. Ona prima 150 hiljada kao direktor ovog kliničkog centra, zatim 74.000 kao docent Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodatnih 25.000 kao naučni saradnik, a na godišnjem nivou primila je i 1,2 miliona dinara kao naknadu za kovid dežurstva i rad po pozivu. Ne prima poslaničku platu.

Opozicija solidna

Ovaj saziv parlamenta obeležio je i povratak opozicije, pa se s obzirom na to, ne može govoriti o njihovom povećanju plata. U svakom slučaju, među najvišim je plata potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića, koji je ujedno i potpredsednik parlamenta i šef skupštinskog Odbora za spoljne poslove. Mesečno je plaćen 150.000 dinara.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić prima platu od 135.000 dinara, kopredsednik stranke Zajedno i predsednik Odbora za ekologiju Aleksandar Jovanovića Ćuta 132.000, a šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović 130.000 dinara.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SRAMNO OBRAĆANJE ĐILASA: Evo šta je dogovorio s Vučićem, SADA ĆE ZAJEDNO FORMIRATI VLAST

Urednik

SUKOB U SNS: Milenko Jovanov se ogradio od tvita poslanice SNS Staše Stojanović

Urednik

Evropska unija izgubila strpljenje: Postavili nam ultimatum – EVO ŠTA TRAŽE OD NAS

Urednik