5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

KAKVA ČISTA: Brnabićka mora napustiti Srbiju, MESTA U VLADU ZA NJU NEMA – SKLANJA SE ZBOG OVOGA

Ivan Todorov je konačno preuzeo dužnost ambasadora Srbije u Budimpešti. Bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije dobijanje agremana proslavio je u društvu premijerke Ane Brnabić i kolega iz službe.

Aleksandar Vučić je nastavio tradiciju da islužene bezbednjake prebacuje u diplomatiju i šalje širom sveta. Krajem maja prošle godine, kad je na čelo BIA postavio Bratislava Gašića, njegovog prethodnika Aleksandra Đorđevića poslao je u Sarajevo, a Todorova u Budimpeštu. Đorđević je bez problema dobio agreman Bosne i Hercegovine, ali Viktor Orban nije hteo ni da čuje za Todorova.

Mađarski premijer je godinama tolerisao razlike u odnosu srpskog diktatorskog dvojnika prema Evropskoj uniji, migrantima i, naročito, Džordžu Sorošu. Iako su, po svim tim pitanjima, zastupali suprotstavljene stavove, Orban je to ignorisao, ali ne i pokušaj Andreja Vučića da reketira Lajoša Čakanja, nezvaničnog gospodara Subotice. Mlađi Vučić je prošle godine poželeo da preuzme restoran „Bos“. Čakanj je u pomoć pozvao svog zaštitnika Orbana, koji je jednim telefonskim pozivom uverio starijeg Vučića da se kloni Subotice, nije mu „Bos“ isto što i „Franš“. Braća su podvila rep. Ako su mislili da su time rešili problem i izgladili odnose s Orbanom, pogrešili su.

Todorov nije poželjan zbog uloge koju je imao u reketiranju Čakanja. Prema informacijama kojima raspolaže mađarski premijer, Todorov je zloupotrebio položaj u BIA i Andreju Vučiću dao kompromitujuće podatke o Čakanju.

Problem dugo nije uspevao da ispegla ni Aleksandar Vučić. U nekoliko razgovora, Vučić je uveravao Orbana da Andrej i Todorov nisu krivi, oni nikad nikoga ne bi reketirali. Odgovornost je prebacio na advokata Zorana Jakovljevića, koga je optužio da se lažno predstavlja kao Andrejev zastupnik. Naivni Todorov mu je, eto, poverovao, pa mu je zato pomogao, ne znajući da Jakovljević u svom interesu i na svoju ruku vrši pritisak na Čakanja. Orban u to, očigledno, nije poverovao, pa se donedavno na mestu ambasadora u Budimpešti nalazio Rade Drobac, koji je odavno stekao uslove za odlazak u penziju.

Vučiću je do Todorova stalo koliko i do bedža „Stop haškoj tiraniji – sloboda Šešelju“. Međutim, na tom slučaju se uverio da nema kontrolu nad BIA. Iz razgovora s Orbanom, shvatio je da on raspolaže određenim informacijama koje potiču iz BIA.

Krivca je pronašao u Bratislavu Gašiću. Mnogo je razloga za sumnju. Gašićev dolazak na funkciju direktora BIA neprijatno je iznenadio Todorova, koji se nadao da će dobiti to mesto. Todorov je uradio sve što je mogao kako bi podrio autoritet novog šefa. Uz pomoć starih kadrova, sproveo je internu istragu i prikupio nekoliko zanimljivih informacija. Pored banalnih, kao što je ona o renoviranju bazena, našla su se i saznanja o Gašićevim spornim kontaktima s određenim političkim protivnicima. Todorov se upustio u riskantnu igru, pošto nije mogao da zna da li Gašić to radi s Vučićevim odobrenjem ili čak po njegovom nalogu. Uglavnom, kad je zapelo s ambasadorskim agremanom, svi su opravdano posumnjali da je kruševački gazda Santos umešao prste.

Problem s agremanom je rešen nagodbom između Vučića i Orbana. Vučić je obećao da će podržati poslovne kombinacije Orbanovog sina Gašpara u Srbiji, a Todorov će konačno moći da vrši dužnost ambasadora u Budimpešti. S bivšim zamenikom direktora BIA verovatno će ići i Željko Lazić, Todorovljev zvanični savetnik i nezvanični „poverenik za zanimljive kontakte koje treba sakriti od firme i radoznalih lica“.

Na taj način, Todorov je zaokružio bogatu i zanimljivu karijeru. Počeo je kao telohranitelj Mire Marković, da bi danas, kao zastupnik sumnjivih poslovnih kombinacija braće Vučić, postao ambasador Srbije. I Ana Brnabić se nada da će uskoro, posle najavljenih izbora, preći u diplomatiju i postati ambasadorka u Sjedinjenim Američkim državama. Kakva Srbija, takav i ambasador.

Napisao: Predrag Popović
Izvor: Magazin tabloid

Pročitajte

NAJJAČI UDARAC ZA VUČIĆA U SKUPŠTINI DO SAD: Evo šta je otkriveno, OVO JE NAJVEĆI PROBLEM ZA VUČIĆA DO SAD

Urednik

Nema više ruske nafte za Srbiju

Urednik

HAOS NA SKUPŠTINI BEOGRADA: Naprednjaci pobegli, A RAZLOG JE ŠOKANTAN I SVE ĆE RAZBESNITI

Urednik