3.2 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Politika

KAKVA PRETNJA SPS VUČIĆU: Poručili mu da će završiti u supi, OVO JE PORUKA OD MINISTRA

Ministar i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić poručio je da se njegove stranačke kolege neće oglašavati pre objavljivanja zvaničnih rezultata izbora o formiranju Vlade, niti gradske vlasti, jer kako je slikovito rekao “oni koji prvi zakukriču završe u supi”. Iako na prvi mah ova izjava zvuči kao da su socijalisti i ovog puta spremni da ćute i strpljivo čekaju poziv Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, marketinški stručnjak Igor Avžner Ružićeve kaže da bi se reči mogle tumačiti i na sasvim drugačiji način – kao poruku naprednjacima da budu obazrivi i ne isključuju SPS iz računica, da ne bi završili u supi kakvu su već jednom probali…

Od izbora u Srbiji prošlo je mesec i po dana, međutim, još se čekaju rezultati na republičkom nivou, jer glasanje treba da se ponovi u Bujanovcu. Samim tim prolongira se i formiranje parlamenta i Vlade Srbije.

Kao i posle prethodnih izbora, stiče se utisak da će Aleksandar Vučić i SNS maksimalno produžiti vreme za formiranje vlasti, kako u Beogradu, tako i na republičkom nivou.

U međuvremenu, više je nego očito ćutanje socijalista.

Iako ovog puta imaju mnogo bolju poziciju za pregovore nego u prethodnih nekoliko izbornih krugova.

Igra mačke i miša

Naime, Srpska napredna stranka bez socijalista ne može da formira većinu u Skupštini grada Beograda, a s obzirom na to da SNS po prvi put od 2014. godine ne može samostalno da formira Vladu, SPS je naprednjacima potreban i u Skupštini Srbije. Ne za formiranje skupštinske većine, do koje SNS može u koaliciji sa manjinskim strankama, ali da po pitanju stabilne Vlade.

Ipak, u obraćanju predsednika SNS Aleksandra Vučića u izbornoj noći, SPS-a i Ivice Dačića nije bilo.

“Uveren sam da će SNS uspeti da drži krmu i pramac broda, a da ne zastrani u desnu stranu jer to nosi svoje probleme. Veliko hvala za nešto što niko nikada od građana Srbije nije dobio. Imaćemo veoma stabilnu i veoma čvrstu Vladu, da li ćemo biti sami, znaćemo za pola-sata sat. Sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo najbliže odnose”, rekao je predsednik.

S druge strane, lidera SPS Ivicu Dačića ove reči nisu poklebale, te je iste večeri rekao da nema sumnje da će ponovo sarađivati sa SNS.

“Kao što sam više puta govorio, Socijalistička partije Srbije je još pre izbora postigla čvrst dogovor sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom o saradnji posle izbora, i o tome smo jasno govorili tokom cele izborne kampanje. Mi smo strateški partneri. U skladu sa tim, razgovore o formiranju vlasti možemo voditi samo sa Aleksandrom Vučićem i SNS”, rekao je Dačić i naknadno prećutao provokacije koje su dolazile iz redova naprednjaka.

Dačić je bio bez komentara na reči ministarke Zorane Mihajlović da lider SPS sigurno neće biti premijer, ali i na sledeće poruke bivšeg poslanika SNS Dragana Šormaza:

“Baš me briga za SPS i Dačića. Moj stav je već 10 godina da sa SPS ne treba da pravimo koaliciju“.

Šta je Ružić hteo da kaže

Ni jednom jedinom rečju socijalisti se za ovih mesec i po dana nisu izjašnjavali ni povodom formiranja gradske, niti republičke vlasti.

Zašto je tako, objasnio je ministar Branko Ružić. On je rekao da se SPS neće oglašavati sve dok ne budu proglašeni zvanični rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji.

„Oni koji se oglašavaju, to vam je kao u onoj basni: “Oni prvi koji zakukuriču, završe uglavnom u supi”, rekao je Ružić za televiziju Insajder.

U prvi mah, iz ovih reči se da zakljuiti da socijalisti ne žele da provociraju Vučića i SNS, kako ne bi završili u toj supi, međutim, marketinški stručnjak Igor Avžner stvari vidi potpuno drugačije.

“Po mom mišljenju to je poruka Vučiću, jer se on prvi i jedini oglašavao posle izbora. Očigledna je bila potpuna nesposobnost opozicije da se oglasi povodom rezultata izbora. Jedine izjave davao je Aleksandar Vučić, tako da mislim da se Ružićeva izjava odnosi upravo na njega”, kaže Avžner za Nova.rs.

Kako dalje objašnjava, to je direktna pretnja socijalista predsedniku SNS.

“To je poruka da može da završi u supi, ako ne budu izabrali njih za partnere, što bi značilo da socijalistim mogu da se okrenu opoziciji i sa njima prave koalicije. Znači, prvi i jediini koji je zakukurikao bio je Aleksandar Vučić, a Ružićeve reči čitam kao “ili izaberite nas ili ćete završiti u supi”. Koliko je ta poruka realna to je pitanje, ali činjenica je da to SPS ne bi bio prvi put. Pa setimo se samo da su imali dogovor o preuzimanju gradske vlasti, ali da su u poslednjem trenutku prekršili dogovor i okrenuli se Borisu Tadiću i Draganu Đilasu”, zaključuje Avžner.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ GRMI NA SVOJE LJUDE: Niskim udarcima ih uništava, EVO ŠTA IM JE UZEO – KREĆE SUKOB

Urednik

ŠOLC ŠOKIRAO SRBIJU: Evo šta je poručio Vučiću, SRBIJA PRIČA O OVOJ PORUCI

Urednik

STEFANOVIĆ POKAZAO MOĆ: Evo koju funkciju dobija u novoj Vladi, SADA ĆE BITI GLAVNI ČOVEK U SRBIJI

Urednik