4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Društvo

Kineski avioni iznad Beograda: Evo šta je razlog, GRAĐANI IZNENAĐENI

Vojni transportni avioni iznad Beograda. I to kineski. U vreme globalnog zaoštravanja zbog krize, vest koja nesumnjivo privlači više pažnje nego što bi to bilo pre nekoliko nedelja. Ima li razloga za to? A posebno za pojedine opaske iz regiona – da novo naoružanje u Srbiji dodatno povećava nestabilnost.

Video aviona pogledajte OVDE.

Kina saopštava – vojni avioni dostavili su „redovne vojne isporuke“ Srbiji. Saopštenje je došlo nakon što je šest transportnih aviona kineskih aviona sletelo u Beograd u subotu ujutru. Vojna isporuka iz Kine dogovorena je još 2019. godine i kako navode sagovornici N1 avansno je plaćena i došlo je vreme za isporuku jednog diviziona raketnog sistema protiv-vazdušne odbrane.

„Samo je sticaj okolnosti da baš u veme kada je počeo rat u Ukrajini sazre i trenutak kada treba da se prebaci sva oprema iz Kine u Srbiju. a to je mnogo štošta – kamioni na kojima su lansirna oruđa, rakete u kontejnerima, baterijski radar, divizionski radar, razna druga oprema za testiranje, mnogo kamiona, mnogo tehnike koja treba da se prebaci“, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

“Možda i ključna stvar u celoj priči je ne to kada je to stiglo, nego kako će se to sredstvo pokazati i kako ćemo mi to sredstvo uklopiti u jednu širu priču, jer nije sredstvo autonomno samo za sebe, već se mora uvezati u jedan sistem”, kaže vojni analitičar Vlade Radulović.

Agencija AP prenosi da je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je da je ova isporuka deo godišnjeg plana saradnje dve zemlje, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

“Isporuka nije usmerena ni protiv jedne treće strane i nema nikakve veze sa sadašnjom situacijom”, prenosi AP izjavu Džaoa.

Radulović kaže da je u praksi kada se nabavlja vojna oprema uobičajeno da oni koji će njom da rukovode odlaze u zemlju porekla sistema na obuku, posebno kada je reč o novim borbenim sredstvima.

“Jedan broj pripadnika vojske je prošao obuku i taj proces obuke je još uvek u toku. Što se toga tiče, nema dileme da ćemo mi imati obučene posluge za taj sistem kada on bude zadejstvovao”, rekao je on.

“Verovatno će Ministarstvo odbrane, kada je reč o tehnici da kaže da su to sredstva odabrana na osnovu preciznih analiza, ali to treba uzeti sa rezervom. Reč je ipak o ekonomskim potrebama, pa tek onda možemo da pričamo o tome šta su vojne”, kaže Aleksandar Radić.

Kineski avion, kojim je vojna oprema dovezena u Srbiju, isporučen je vazduhoplovnim snagama kineske Narodne oslobodilačke vojske 2015. godine, a korišćen je u inostranim misijama, uključujući slanje počasne vojne straže da se pridruži ruskoj paradi na Dan pobede 2020. u Moskvi i letove blizu vazdušnog prostora Tajvana.

Pročitajte

PORUKA PERIŠA POSLE KOJE BI I KAMEN ZAPLAKAO: Ove reči morate pročitati, KAKVA TUGA

Urednik

ŠOK: Ubijen naš poznati pjevač u Holandiji

Urednik

Vlada zavrnula radijatore i spremila novi šok za EPS, koji je već na samrti – EVO ŠTA NAM SPREMAJU

Urednik