0.7 C
Belgrade
28. Januara 2023.
Društvo

Ko je čovek koji je razbesneo predsednika: Svedok u Hagu, američki pilot zbog kog je Stejt dipartment udario packu Vučiću

“Albanski bot” i “baraba koja dobija mnogo albanskih para” – ovim rečima u svom poslednjem intrvjuu prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić častio je američkog stučnjaka za spoljnu politiku, Edvarda Džozefa. Na Vučićevo pomračenje na televiziji regovao je i Biro Stejt departemnta ocenivši da u demokratskim društvima nema mesta za klevetanje. Ko je čovek koji je toliko razbesneo srpskog predsednika?

Prema radnim biografijama koje se navode na sajtovima Centra za transatlanske odnose i Univerziteta za napredne međunarodne studije Džon Hopkins u Vašingtonu, Edvard P. Džozef je stručnjak za spoljnu politiku, pisac, predavač i terenski praktičar koji je služio na nekim od najtežih lokacija na svetu. Njegove oblasti stručnosti su Balkan, upravljanje konfliktima, sredozemni basen i demokratija i ljudska prava.

Proveo je više od deset godina na Balkanu, uključujući ratne godine u BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Metohiji i Makedoniji, kao i kraće boravke u Avganistanu, Pakistanu, Iraku i Haitiju.

U aprilu 2012. godine, kao zamenik šefa Misije OEBS-a na Kosovu, predvodio je „tehnički tim” pregovarača OEBS-a koji je posle jedanaestočasovnih pregovora omogućio sprovođenje srpskih izbora na Kosovu, sprečivši nastalu krizu između Beograda i Prištine.

Državna sekretarka Hilari Klinton je posebno priznala njegov doprinos u pomenutoj situaciji.

Svedok pred Haškim tribunalom 

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, služio je na brojnim izolovanim, opkoljenim lokacijama, uključujući „zaštićenu zonu“ Žepe u blizini Srebrenice, gde su u julu 1995. on i njegov kolega iz UN-a koordinirali evakuaciju hiljada žena, dece, bosanskih Muslimana i ranjenika.

Jedini je zvaničnik koji je mogao da prodre u srpsku blokadu Bihaća tokom opsade 1994.

Njegov rad je zahtevao suočavanje sa optuženim za ratne zločine generalom Ratkom Mladićem.

Dva puta je i svedočio pred Haškim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Njegovo svedočenje citirano je kao ključno za značajnu presudu za ratne zločine u vezi sa masakrima u BiH.

Osim toga, bio je pilot u rezervnom sastavu vojske SAD i to dva puta.

Odnos Vučića i Rame ocenio kao nezdrav 

Približavanje Edija Rame i Aleksandra Vučića nije „zdravo“ – ovako je odnos dva predsednika nedavno u intervjuu za RSE, ocenio Džozef.

Naime, treba se podsetiti da Velika Srbija vodi ka stvaranju Velike Albanije, i obrnuto. To je veoma opasna dinamika i ona se prelama na Kosovu na reci Ibar. Regionalno ekonomsko tržište je veoma važno za sve zemlje, ali se ne može ostvariti bez evropskih, demokratskih vrednosti. Naprotiv, može biti opasno,“ smatra Džozef.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

ORBAN SKLOPIO DOGOVOR S RUSIJOM PREKO SRBIJE: Evo šta to znači za nas

Urednik

U RUSIJI ZAVRŠEN POSTUPAK U KOJI JE UMEŠAN VULIN: Zatvor za ljude, A EVO KAKO JE VULIN UČESTVOVAO

Urednik

OVAKO SE BAHATILA DIJANA HRKALOVIĆ: Utrkivala se sa kriminalcima KO ĆE VIŠE POTROŠITI za veče! NAPRAVILA RAČUN OD 17.000 EVRA!

Urednik