11.4 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Politika

Ko je Izraelac Asaf Eisin: Idejni tvorac svake Vučićeve kampanje

Mag političkih kampanja Asaf Eisin u timu je Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića godinama unazad. Za ovog konsultanta predsednika Srbije govori se i da je ideajni tvorac mnogih izbornih kampanja vladajuće stranke, pa tako i ove.

Možda najbolji opis Eisina je – čovek iz senke, i to duboke. Google pretraga njegovog imena ne otkriva mnogo – nalazi se u par medijskih izveštaja o kampanji u Srbiji, i to mahom kao „Vučićev Izraelac“, par tekstova crnogorskih, rumunskih, i slovenačkih medija, uz pomoć kojih je moguće sklopiti Eisinov poslovni profil. Predsednik je konsalting agencije ESBR iz Londona, i sarađivao je sa političarima u Sloveniji, BiH, Austriji, Srbiji i Rumuniji.

„Agencija za pobeđivanje“

Prvi zvanični susret Aleksandra Vučića i Asafa Eisina dogodio se 2004. godine, kada je sa aktuelnim predsednikom države radio na njegovoj kampanji za gradonačelnika Beograda. Vučić je tada izgubio za svega četiri hiljade glasova. Asaf je potom 2008. godine radio za „drugu stranu“ kao savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je u drugom krugu izbora osvojio drugi predsednički mandat. Međutim, ova saradnja je bila kratkog daha, i Vučič je ponovo unajmio PR maga, sa kojim sarađuje i danas.

Raniji medijski izveštaji navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i poverenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate.

Predsednik SNS nikada nije krio saradnju sa Asafom.

“Eisin je moj prijatelj skoro deceniju. Zahvaljujući njegovim sugestijama, Bogdanovićevu prednost na izborima za gradonačelnika Beograda 2004. godine sveo sam sa 16 na svega 0,5 odsto. Pomagao mi je tada, pomaže nam sada i uvek će nam pomagati”, rekao je jednom prilikom Vučić govoreći o beogradskim izborima, na kojima je izgubio od Nenada Bogdanovića iz DS za svega nekoliko hiljada glasova.

Možda je baš zato lider LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa opisao kao “agenciju za pobeđivanje na izborima“. Njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Predsedničku kampanju za Vučića 2017. Eisin je radio zajedno sa Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije “Šaviv stratedži end kampeins“, koji je između ostalog vodio izbornu kampanju DPS-a Mila Đukanovića, ali i za izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua.

Na listi klijenata i Miro Cerar, Milo, i Herzog

Eisin je, bar kako navode regionalni mediji, radio i u izbornoj kampanji Mira Cerara. Kako navode slovenački mediji, Eisin je bio povezan sa izraelskom vojskom odnosno Mosadom, međutim više informacija o ovim navodima nema.

Kao politički konsultant, Eisin se našao 2014. godine i u Banja Luci, gde je, prema navodima medija, radio kampanju za SDS. Godinu dana kasnije radio je kao strateg kampanje izraelskog političara Isaka Herzoga, a sudeći prema rumunskim medijima Socijaldemokratska partija Rumunije upravo Asafu treba da zahvali za izbornu pobedu 2016. godine.

Iste godine radio je i predizbornu kampanju crnogorskog DPS na čelu sa Milom Đukanovićem, a interesantno je da je te godine na crnogorskim izborima „učestvovao“ još jedan Izraelac – već pomenuti Aron Šaviv, tvorac pobedničke kampanje Benjamina Netanjahua, koji je vodio kampanju opozicione koalicije Demokratskog fronta.

Eisinov učitelj upleten u dve afere

Asaf Eisin pripada školi političkog konsaltinga koju je osnovao Tal Silberstajn – izraelski politički konsultant i preduzetnik, najpoznatiji zapadnoj javnosti kao akter afere koja je potresla Austriju 2017. godine i koja ga je oterala u ilegalu. Istovremeno, u Izraelu se Silberstajn suočio sa optužbama za pranje novca.

Silberstajn je označen za kreatora prljave kampanje tokom izbora za 2017. u Austriji u kojoj su učestvovali Socijaldemokratska partija Austrije i kancelar Kristijan Kern.

Kern je optužen da je u kampanji koristio desetine sajtova za širenje ksneofobije kako bi dokrajčio političkog protivnika Sebastijana Kurca. Kako navodi Gardijan, Kern je Silberstajnu platio 400 hiljada evra kako bi osmislio ovu kampanju. Silberstajn je otpušten nakon što je u Izraelu počela istraga o navodnom pranju novca, međutim austrijski medijski tim koji je on formirao nastavio je da vodi sajtove po njegovom odlasku.

Nakon ove afere Silberstajn je objavio da ga više ne zanima posao političkog savetovanja, ali se manje od dve godine kasnije našao ponovo u centru pažnje austrijske javnosti – kada je čuvena korupcionaška Afera Ibica razotkrila kancelara Hanca Kristijana Štrahea i njegov saradnika, bivšeg gradonačelnik Beča Johanes Gudenus. Reč je o snimku koji traje punih devet sati, a čiji su delovi izašli u javnost uoči izbora za Evropski parlament. Na snimku se čuje kako Štrahe i njegov saradnik pregovaraju sa, kako su mislili, nećakom ruskog oligarha nudeći joj unosne poslove u Austriji, čak i udeo u vlasništvu najčitanijeg lista „Kroner cajtung“, u zamenu za finansiranje njegove stranke. Govoreći o ovoj aferi Štrahe je upitao kakvu je ulogu u svemu imao izraelski spin doktor Tal Silberstajn. Upozorio je na sličnosti s aferom Silberstajn, međutim politički konsultant je odgovorio da nema veze sa aferom Ibica.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

HAOS U SKUPŠTINI: Svi na nogama, OVO NIKO NIJE OČEKIVAO – OPOZICIJA UNIŠTILA NAPREDNJAKE

Urednik

RAT SNS I SPS: Brnabićka udarila kao niko, DAČIĆEV UDARAC RUŠI VUČIĆA – JEDNIM POTEZOM GA UNIŠTAVA

Urednik

VUČIĆ MORA OBAVITI OVE PRLJAVE POSLOVE ZA ZAPAD DA GA SAČUVAJU NA VLASTI: Evo šta se traži od njega, AKO PRISTANE BIĆE IZDAJNIK

Urednik